Gemeente Leiden

Persbericht

Preventief fouilleren in Leidse binnenstad

Publicatiedatum: 3 december 2003

Op zaterdagavond 6 december 2003 wordt in de late avond en de vroege nacht door de politie preventief gefouilleerd op verboden wapenbezit in het gebied rondom de Nieuwe Beestenmarkt. Het gebied waarin het fouilleren plaatsvindt, wordt door borden gemarkeerd. Tijdens de actie lopen politieambtenaren in het gebied rond. Zij vragen willekeurige bezoekers mee te werken aan deze actie. Met deze actie wordt een aanzet gegeven om verboden wapenbezit en uitgaansgeweld tegen te gaan.

De gemeenteraad heeft op 21 januari van dit jaar een pakket maatregelen goedgekeurd om overlast in Leiden terug te dringen. Op 15 april 2003 is door de burgermeester, in overleg met de commissie Bestuur en Veiligheid, bepaald dat het gebied rondom de Nieuwe Beestenmarkt tijdelijk wordt aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Binnen het pakket van maatregelen is het terugdringen van wapenbezit erg belangrijk. Daarom werken gemeentebestuur, politie en justitie samen aan maatregelen om verboden wapenbezit tegen te gaan. Preventief fouilleren is daar één maatregel van.

Leidenaren willen dat uitgaansgebieden veiliger worden. Preventief fouilleren is een middel om wapenbezit (en het gebruik van wapens) tegen te gaan. Daarmee kan het aantal delicten waarbij een wapen een rol speelt, verminderen. Tegelijkertijd kan preventief fouilleren het veiligheidsgevoel van uitgaanspubliek vergroten.

Iedereen die tijdens deze actie preventief is gefouilleerd, ontvangt van de politie een kaartje met informatie over de actie.

Deze pagina is gewijzigd op 5-12-2003