Ministerie van Defensie


---


---

Saluutschoten afgevuurd voor pas geboren Prinsesje

07-12-2003

Op vier plaatsen in het Nederlands Koninkrijk hebben saluutbatterijen zondag (7 december) met het afvuren van 101 schoten de geboorte bekend gemaakt van de dochter van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden. In Den Haag, Den Helder, Oranjestad (Aruba) en Willemstad (Curaçao) diende om 17.45 uur de eerste schoten.

Het prinsesje, waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt, is op zondag 7 december om 17.01 uur geboren in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Moeder en kind maken het goed, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. Prins Willem-Alexander zei dat het een wolk van een baby is. De vader zal maandag op het gemeentehuis in Den Haag aangifte doen van de geboorte. Het nieuwe prinsesje is de tweede in de lijn van de troonopvolging, na Willem-Alexander.

Militairen van de 11de Afdeling Rijdende Artillerie, beter bekend onder de naam Gele Rijders, vuurden de schoten af bij het Indisch Monument in Den Haag. Zij waren gekleed in ceremonieel tenue en schoten met vier stukken 25-ponders. In Den Helder, op Curaçao en op Aruba schoot de Koninklijke Marine met twee kanonnen vanaf de wal.

De schoten zijn een oud ceremonieel gebruik bij de geboorte van een koningskind. In vroegere tijd diende ze voornamelijk als communicatiemiddel: de inwoners van het Nederlands Koninkrijk wisten bij het horen van de schoten dat er een prinsje of prinsesje was geboren.