Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid


Gedrag is een groter probleem dan onenigheid over waarden en normen
---

08-12-2003

De WRR constateert in zijn rapport, mede op basis van cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat er onder de Nederlandse bevolking veel overeenstemming bestaat over de waarden van de rechtsstaat en de democratie. Tegelijkertijd is er sprake van groot pessimisme over de ontwikkeling van zeden en gedrag. Wetsovertredingen kunnen op weinig begrip van de bevolking rekenen. De problemen blijken dan ook veel meer gelegen in de toenemende omvang van wetsovertreding en andere vormen van normoverschrijdend gedrag dan in meningsverschillen over fundamentele waarden en normen.
Er bestaat een grote variatie aan normoverschrijdend gedrag, uiteenlopend van onprettig tot onwettig gedrag. Onprettig gedrag, dat slechts strijdig is met omgangsvormen of de goede smaak, moet in het algemeen worden geduld. Personen die zich onbehoorlijk gedragen, moeten hierop worden aangesproken. En ze moeten worden geconfronteerd met de gevolgen, bij voorkeur door de organisatie waarbinnen dit gedrag zich voordoet. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij pesten op school of op het werk en bij hoge salarissen van topmanagers. Onwettig gedrag vraagt om consistent overheidsoptreden, hoewel ook maatschappelijke organisaties veelal een taak hebben om dit gedrag tegen te gaan. Vandalisme in het openbaar vervoer is een goed voorbeeld hiervan.
Hoewel niet in het algemeen sprake is van een toename van normoverschrijdend gedrag, geldt dit wel voor onder meer enkele zware vormen van wetsovertreding, waaronder geweldpleging. Op sommige terreinen is een omslagpunt gepasseerd, waarbij de steun onder de bevolking voor bepaalde normen en de informele sociale controle afneemt. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal, formele controle wordt minder effectief bij het terugdringen van normoverschrijdend gedrag.

De veelheid van waarden en normen is een kenmerk van een moderne samenleving dat dient te worden gekoesterd. De bevolking moet doordrongen worden van het belang van deze waardepluriformiteit. Hoewel botsingen tussen verschillende waarden onvermijdelijk zijn, kunnen de rechtsstatelijke instituties deze in goede banen leiden. Dit geldt ook voor conflicterende waarden die samenhangen met de toegenomen culturele diversiteit van Nederland. De overheid dient te bevorderen dat verschillen in waarden en normen tussen groepen met een verschillende culturele achtergrond bespreekbaar worden gemaakt en dat conflicten langs formele of informele weg worden beslecht. Dit laat onverlet dat (groeps)normen die strijdig zijn met de Nederlandse wet moeten worden bestreden.

De taak om gewenste waarden en normen te onderhouden, te verbreiden en over te dragen rust primair bij maatschappelijke organisaties en instituties, bij de burgers zelf en niet bij de overheid. Instituties dienen in het algemeen meer aandacht te schenken aan de normatieve en morele aspecten van hun werkzaamheden.
Hoewel het onderwijs niet alle maatschappelijke problemen kan oplossen, heeft het wel een bijzondere taak bij het aanleren van gedragsregels en het overdragen van de belangrijke waarden van de rechtsstaat, de democratie en burgerschap. Dit moet bij voorkeur niet gebeuren in een apart vak waarden en normen, maar dient te worden ondergebracht in bestaande vakken en maakt deel uit van de pedagogische opdracht van de school.
De overheid moet maatschappelijke instituties stimuleren en ondersteunen in hun morele taak, zonder te willen voorschrijven op welke wijze zij deze taak moeten vervullen. Aandacht verdienen hierbij onder meer een intensief preventiebeleid, mede gericht op het voorkomen van marginalisering en uitsluiting van bepaalde groepen in de samenleving zoals psychiatrische patiënten, de beschikbaarheid van (vrijwillige) hulp bij opvoeding en de ontwikkeling van praktische programmas voor scholen over conflictpreventie en conflictbeslechting. De WRR beveelt verder aan de huidige publieke discussie over waarden en normen om te buigen en zodanig te structureren dat deze bijdraagt aan het behoud van waardepluriformiteit en de bestrijding van normoverschrijdend gedrag.

Over de WRR
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering. De WRR geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgend en hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De WRR-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben. Meer informatie over de WRR is te vinden op internet: www.wrr.nl

Het rapport Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2003) Waarden, normen en de last van gedrag, Rapporten aan de Regering nr. 68, ISBN 90 5356 659 7, Prijs 39,90, is vanaf 8 december 2003 verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press, Prinsengracht 747-751, 1017 JX Amsterdam, bestellingen@aup.nl. Meer informatie over deze en andere WRR-uitgaven bij Amsterdam University Press vindt u op www.aup.nl.

Het rapport is vanaf 8 december 2003 ook beschikbaar op de website van de WRR: www.wrr.nl.

Nadere inlichtingen over het rapport zijn te verkrijgen bij het bureau van de WRR:
drs. S.K. Bos-Maiertelefoon (070) 356 4668
mr. J.C.I. de Preetelefoon (070) 356 4674

© WHY Service Group, for comments e-mail the Webmaster