Gemeente Tilburg

4-12-2003
Woningbouw hoek de Kuil en Molenhoefstraat in Udenhout Samenwerking tussen gemeente, provincie Noord-Brabant en drie private partijen

De gemeente Tilburg heeft in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en drie private partijen een plan ontwikkeld voor woningbouw op de hoek van de Kuil en de Molenhoefstraat in Udenhout. Het gaat hierbij om 12 woningen op ruime kavels.

Negen woningen worden gebouwd op een perceel dat eigendom is van de familie de Laat. Drie woningen zullen aan de Molenhoefstraat worden gebouwd op een perceel van E. van Balkom. Uitgangspunt voor het slagen van het plan is dat de kippenboerderij van M.E.J. Coppens aan de Molenhoefstraat 14 en de intensieve veehouderij van E. van Balkom aan de Molenhoefstraat 9 worden beëindigd. Daardoor verdwijnen de hindercirkels van deze bedrijven die de woningbouw zouden beletten. De opbrengsten van de kavels worden gebruikt om het beëindigen van de twee bedrijven te financieren. De twee agrariërs, de familie De Laat en de provincie hebben hiertoe een overeenkomst gesloten. De gemeente stelt voor het plan woningbouwcontingent beschikbaar en zal de nodige bestemmingsplanherziening voorbereiden.

Stedenbouwkundig plan
De gemeente heeft nu samen met het adviesbureau OD205 uit Delft een stedenbouwkundig plan opgesteld. Alle betrokken partijen hebben inmiddels hiermee ingestemd. Als volgende stap zal een bestemmingsplanherziening in procedure worden gebracht met de mogelijkheid van inspraak voor omwonenden.

Samenwerking
Het plan is een goed voorbeeld van hoe verschillende belangen heel goed samen kunnen gaan. Er worden 2 intensieve agrarische bedrijven opgeheven, wat ten goede komt aan het landelijk gebied en de woonkern Udenhout. Met name de kippenboerderij van Coppens gaf nogal eens aanleiding tot milieuoverlast voor de omgeving. Daarnaast biedt het plan een goede invulling van een tweetal open plekken met een woningcategorie waaraan behoefte blijkt te zijn. De woningen bieden doorstromingsmogelijkheden op de woningmarkt en vergroten het draagvlak van de kern Udenhout.