Ministerie van Defensie


---


---

foto: Judoka Mark Huizinga werd voor de zesde keer in zijn cariére Militair Wereldkampioen (Fabiënne Bruijs)

Judoka Mark Huizinga Wereldkampioen voor militairen

08-12-2003

Mark Huizinga, eerste luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht, heeft maandag (8 december) de wereldtitel judo voor militairen heroverd. In de finale versloeg hij met een vol punt de Zuid-Koreaanse titelhouder Ha-Choi Seong, door wie hij vorig jaar in de finale verrast werd. Met deze titel erbij is de 30-jarige Olympisch kampioen van Sydney nu voor de zesde keer wereldkampioen: een unicum in de militaire sportgeschiedenis.

De wereldkampioenschappen judo zijn onderdeel van de Militaire Wereld Spelen, die op dit moment plaats vinden in Catania, een stad aan de oostkust van het Italiaanse eiland Sicilie. Luitenant Mark Huizinga, die als stafofficier op het Hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Den Haag werkt, kwam vrij gemakkelijk in de finale. Zijn vier opponenten wist hij steeds binnen een minuut op een vol punt te zetten. In de finale ging het minder makkelijk. De Zuid-Koreaan Ha-Choi Seong stond zeer gemotiveerd tegenover de Schiedammer. Huizinga wist het gevecht na 4,5 minuut met een Ippon te beslissen. Daarmee heroverde luitenant Huizinga de wereldtitel, die hij van 1997 t/m 2001 vijf keer op rij opeiste.

Met deze overwinning kon Mark Huizinga dit jaar toch nog succesvol afsluiten, nadat een knieblessure hem het hele jaar teisterde. Huizinga zal zich op 25 januari in Moskou proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Na het brons van Atlanta (1996) en het goud van Sydney (2000) wil luitenant Huizinga volgend jaar in Athene voor de derde keer presteren op Olympisch niveau.