Gemeente Amersfoort

Wethouder Ineke Geluk-Hennink ontvangt Koninklijke Onderscheiding

datum: 8 december 2003

Wethouder Ineke Geluk-Hennink ontvangt Koninklijke Onderscheiding voor 16 jaar politieke inzet voor stad en inwoners. Mevrouw Geluk ontvangt de onderscheiding uit handen van Burgemeester A. van Vliet-Kuiper tijdens haar afscheidsbijeenkomst op dinsdag 9 december 2003.

Overzicht politieke carrière: Mevrouw E. Geluk-Hennink begon met haar politieke carrière in april 1986 als raadslid van het CDA. Zestien jaar was zij onafgebroken raadslid en in die hoedanigheid lid van verschillende raadscommissies. Ook was zij vanaf augustus 1996 tot april 1998 fractievoorzitter van het CDA.

In april 1998 werd mevrouw Geluk de tweede CDA wethouder in het college. Zij was o.a. voorzitter van de commissies Welzijn, Sport en Volksgezondheid, (WSV, 1998-2000) en Sociale Zekerheid, Welzijn en Sport (SWS 2000-2002). Tijdens de verkiezingen in 2002 kreeg mevrouw Geluk de meeste persoonlijke voorkeurstemmen. Als wethouder gaat zij door met de portefeuille Welzijn, Economische Zaken en Sport. Naast locoburgemeester was zij ook wethouder voor de wijken Nieuwland en het Stadscentrum.

Nadat de CDA-fractie, in een bewogen raadsvergadering over het baggerdossier, op 3 november jongstleden het vertrouwen in het college had opgezegd, besloot mevrouw Geluk op te stappen als wethouder van Amersfoort

Wethouderschap in Amersfoort: Mevrouw Geluk heeft in het gemeentebestuur van Amersfoort als wethouder een belangrijke rol vervuld. In haar eerste termijn, als wethouder Sociale Zekerheid, oogste zij veel lof met haar armoedebeleid. Met een adequaat marketing en acquisitiebeleid van de gemeente en de realisatie van de '1 loket-functie' voor bedrijven, weet mevrouw Geluk meer bedrijven te interesseren voor Amersfoort. Naast haar inzet voor het behoud van het Bosbad en de komst van de disco kreeg ook het jeugdbeleid onder haar verantwoordelijkheid een concrete invulling. Het vrijwilligersbeleid kreeg concreet gestalte in de nota 'Sociaal cement van de stad'. Samen met het Amersfoorts Comité Internationaal Jaar van Vrijwilligers sleepte mevrouw Geluk een nominatie voor het Gemeente Compliment in de wacht. Amersfoort werd tweede, maar won wel de publieksprijs. Ook de senioren konden rekenen op een zeer betrokken wethouder. In het seniorenbeleid gaf zij veel aandacht aan onder meer het tegengaan en voorkomen van sociaal isolement en het zo lang mogelijk zelfstandig wonen van senioren.

Naast haar bestuurlijke activiteiten en de daaraan verbonden functies heeft mevrouw Geluk zich ook altijd ingezet voor het CDA als lokale, regionale en landelijke partij.

Onderscheiding: Voor al haar werkzaamheden krijgt mevrouw Geluk een Koninklijke Onderscheiding. Bij Koninklijk Besluit van 3 december 2003 is mevrouw Geluk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.