Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
December

9 december
Felix en Sofie
Filosofencafé
Felix Meritis - Shaffyzaal
20.00 uur toegang gratis

Oordelen

Felix en Sofie is een initiatief van Felix Meritis en het Filosofie Magazine. Het succesvolle filosofische café Felix & Sofie is dit jaar aan het vijfde seizoen bezig! Vele spraakmakende filosofen uit binnen- en buitenland waren reeds te gast. Elke tweede dinsdagavond van de maand is gewijd aan het wijsgerig debat. In een levendige atmosfeer met livemuziek van de Filosofenfanfare biedt Felix & Sofie een column door schrijfster en filosofe Désanne van Brederode, een drietal interviews met verschillende filosofen en een slotdebat tussen de gasten en het publiek.

Op dinsdag 9 december 2003 luidt het thema: oordelen. Te gast zijn dan de filosofen Coen Simon, auteur van De wereld tussen haakjes, over het nut van vooroordelen in het dagelijks leven en de filosofie (Hans-Georg Gadamer met name) , en Simone van der Burg, die onderzocht heeft wat morele oordelen nu eigenlijk zijn. Ook het laatste oordeel, het terublikkende oordeel over het eigen leven, komt aan de orde.

Voor actuele informatie: www.felix-en-sofie.nl


10 december
Voice of Civil Europe
Het Proces: het Volk en Europa
Felix Meritis- Concertzaal
13.00 - 19.00 uur toegang gratis

Op woensdagmiddag 10 december wordt een drietal zittingen gehouden in het kader van de procedure 'Het Volk en Europa', een proces over de toekomst van Europa en de aard en architectuur van de Europese Unie. Aan de hand van grieven en gesteund door het horen van getuigen tracht aanklager Eimert van Middelkoop (senator) de jury en het college van rechters van zijn gelijk te overtuigen. De rechters zijn Erik Jurgens (senator), André Nollkaemper (Universiteit van Amsterdam) en Arend Soeteman (Vrije Universiteit Amsterdam).

Zitting I: Democratie en Rechtsstaat?
Getuigen: Max van den Berg (PvdA), Paul Cliteur (Universiteit Leiden), Marijke Vos (GroenLinks) en een CDA-vertegenwoordiger.

Zitting II: Markt, Mens en Milieu?
Getuigen: Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Ralph Hallo (Stichting Natuur en Milieu), Loek Hermans (MKB Nederland, gevr.) en Frans Timmermans (PvdA).

Zitting III: Europa in de Wereld.
Getuigen: Bob van den Bos (D66), Wim van Eekelen (VVD), Jan Marinus Wiersma (PvdA) en een CDA-vertegenwoordiger ondervraagt.

De procedure 'Het Volk en Europa' is een samenwerkingsproject van de European Foundation on Social Quality, Europese Beweging Nederland, Felix Meritis, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het G.K. van Hogendorp Centrum en de Vereniging Democratisch Europa (penvoerder van Voice of Civil Europe/Nederland).

Aanmelden: Vereniging Democratisch Europa: VDE@felix.meritis.nl of 020-626 23 21 Informatie: Ernst John Kaars Sijpesteijn (020 694 30 29)

10 december

Dag van de Rechten van de mens

Liga voor de rechten van de mens

Uitreiking Clara Wichmann Penning aan Mies Bouhuys Felix Meritis - Shaffyzaal
20.00 uur toegang gratis

10 december is het de internationale dag voor de rechten van de mens. Op deze dag organiseert de Liga voor de Rechten van de Mens, in samenwerking met J'Accuse, voor de 16e keer de uitreiking van de Clara Meijer Wichmann Penning. Deze penning wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Enkele dagen voor de bijeenkomst wordt bekend gemaakt aan wie de penning dit jaar zal worden uitgereikt. Het programma van deze avond omvat verder een discussie over mensenrechten en het onderwijs, onder leiding van Prof. Dr. Cees Hamelink. Cees Hamelink is Hoorleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Liga voor de Rechten van Mens.

10 december
Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA)
Mensenrechten en Vredesopbouw
Felix Meritis - Zuilenzaal
20.00 uur toegang gratis

Op deze avond biedt NiZA u een kijkje in de keuken van het programma en de werkwijze waarop NiZA met haar zuidelijke partners samenwerkt.

Twee partnerorganisaties vertellen over hun werkzaamheden en hun ervaringen op het gebied van rechtsbijstand, mensenrechteneducatie en vredesopbouw van onderop.

Uit Zimbabwe participeert mevrouw Tsitsi Mutongi (National Constitution Assembly http://www.nca.org.zw / Zimbabwe Peace Project) en uit Angola mevrouw Henda Ducados (Development Workshop http://www.dw.angonet.org / Social Action Fund of Ministry of Planning). Daarnaast kunt u zelf ervaren met welke dagelijkse 'cases' onze partnerorganisaties te maken hebben.

Een voorbeeld. Een vermeend slachtoffer van mensenrechtenschendingen komt met zijn verhaal bij één van de partnerorganisaties. Wat kan die organisatie vor hem doen en welke rol speelt hierin een donororganisatie zoals NiZA?

De bedoeling is om door middel van een rollenspel de onderlinge relaties in de hulpketen te belichten en dilemma's te schetsen waar elke afnemer van deze hulp op zijn of haar niveau mee te maken krijgt. Voor meer informatie en reserveren kunt u terecht bij nathalie@niza.nl

10 december
Alfred Mozer Stichting en het instituut voor Publiek en Politiek Felix Meritis - Teekenzaal
20.00 uur toegang gratis
reserveren bij stagiairams@pvda.nl

Expertmeeting over de Doema verkiezingen in Rusland, 'Rusland kiest', er wordt ingegaan op zowel de maatschappelijke als de internationale gevolgen van de uitslagen van deze verkiezingen. www.alfredmozerstichting.nl


11 december
Felix Meritis en Dommelsch
Uitreiking Café Cultuur Prijs
Felix Meritis - Shaffyzaal
19.30 uur toegang gratis

DEBATE AND DANCE

Prijsuitreiking Café Cultuur Prijs - 11 december 2003

Aanmoedigingsprijs voor studenten georganiseerd door

Felix Meritis en Dommelsch

Na een succesvolle eerste editie van de Café Cultuur Prijs organiseren Felix Meritis en Dommelsch dit jaar weer deze aanmoedigingsprijs voor studenten van hbo- en universitaire opleidingen. Studenten hebben aan de hand van de opdracht 'Chat or Talk, een nieuwe visie op de veranderende rol van het café' hun visie op het Café van de Toekomst gegeven door het sturen van bijvoorbeeld een essay of visueel ontwerp.

Want, drinken we nog steeds een biertje of liggen we met een brainmachine aan het bubbelinfuus? Stappen we in een exotische virtuele wereld en ontmoeten we elkaar in een spannend avontuur? Of filosoferen we wat over vroeger? Toen het nog zo gezellig was, met dat biertje, in die bruine kroeg.

Tijdens de prijsuitreiking op 11 december in Felix Meritis worden de verschillende visies op het Café van de Toekomst gepresenteerd. De winnaar van de Café Cultuur Prijs ontvangt een cheque ter waarde van E 2.000,- en het idee wordt mogelijk opgenomen in het futuristische project Living Tomorrow in Amsterdam (www.livingtomorrow.nl).

De Opdracht
De Café Cultuur Prijs geeft de visie weer van jonge mensen op het café en de café-beleving. Vorig jaar lag de nadruk op de vormgeving van het café. Dit jaar staat het nieuwe ontmoeten centraal. Belangrijk daarbij is dat het nieuwe café-concept een maatschappelijke relevantie heeft. Hoe verhoudt een café zich tot moderne ontmoetingsplaatsen als een bibliotheek of theater? Is het een vlucht in het individualisme of een uitgekiende sociale ontmoeting? Virtueel of juist fysiek? Welke plaats heeft het binnen een stad en het stedelijke leven? Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op de speciale website www.cafecultuurprijs.nl

Prijsuitreiking
Een deskundige jury, bestaande uit Barbara van Beukering van het Volkskrant Magazine, Marcel Schlaman van Bar:nl en het News Café, Dick Koopman van de Nachtwacht van Amsterdam en Justien Marseille van The Future Institute hebben drie inzendingen genomineerd. Op 11 december maken zij de winnaar tijdens een feestelijke avond in Felix Meritis bekend.

Debat
De inzendingen vormen het uitgangspunt om nieuwe visies omtrent het Café van de Toekomst te presenteren, aan te scherpen en te verbinden met alreeds bestaande concepten. Tijdens de avond wordt niet alleen de winnaar bekend gemaakt. Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt er een debat plaats met jury, deelnemers en publiek over de veranderende rol van het café. Genodigden zijn studenten, de winnaars van 2002 en opiniemakers uit verschillende gebieden; horeca-eigenaren met een vooruitziende blik, cultureel ondernemers met gewaagde concepten welke een combinatie vormen van ontspanning, maatschappelijke betrokkenheid en cultuur (ALLABOUT, World Youth Connection), kunstenaars, smaakmakers van het uitgaansleven, belangengroepen van jongeren en het nachtleven (R2002 en de Nachtwacht) en natuurlijk politici. Het debat is o.l.v. Jaap Spreeuwenberg (Cool Politics).

VJ en DJ
Naast korte video-portretten van de winnaars geeft VJ Tarantula een sfeerimpressie van café's en 'het nieuwe ontmoeten'. De muziek wordt verzorgd door Ihana; deejay Juha en Krien (All is One, Rebirth en Art & Pleasure).

13 december
amsterdamse jeugd teJAterschool
groot openingsfeest
Felix Meritis - alle zalen

12.00 tot 23.00 uur
toegang 5 euro per onderdeel

Spetterende start Amsterdamse jeugdteJAterschool (AJTS)!

OPENINGS FESTIVAL AJTS in FELIX MERITIS!

ZATERDAG 13 DECEMBER

met o.a.:
Tante Til van de familie Knots
Optredens van alle leerlingen van de amsterdamse jeugdteJAterschool Preview van de eerste productie van de nieuwe AJTS i.s.m. asielzoekers, FEEST! Optreden van oud-leerlingen en inmiddels studenten aan de Theaterschool www.ajts.nl

Productieklas AJTS i.s.m. asielzoekersjongeren met FEEST

Vanaf eind augustus werken zeven leerlingen van de Amsterdamse jeugdteJAterschool en zeven asielzoekers aan onze eerste productie "FEEST". De voorstelling "FEEST" gaat in december in premiere en speelt gedurende de maanden december en januari in Felix Meritis.

De productie is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zeeburg, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Schipholfonds, Suzanna van Baerle Stichting, De Stichting Amsterdamse jeugdteJAterschoolVRIENDEN.

15 december
PvdA
Openbare lezing
Felix Meritis - Zuilenzaal
Programma nog niet bekend: zie voor actuele informatie www.felix.meritis.nl


16 december
Felix Meritis en Christoph Buchwald

Tijd Echo's
Beeldvorming van geschiedenis in de hedendaagse literatuur 20.00 uur entree 7,50 euro

Felix Meritis organiseert i.s.m. uitgever Christoph Buchwald een serie literaire bijeenkomsten. Hierin wordt de verhouding van literatuur, geschiedenis en politiek, altijd zo vol tegenstrijdigheden, nauwkeuriger onder de loep genomen. De 'aloude grote problemen' (William Faulkner) worden vanuit verschillende invalshoeken opnieuw aan de orde gesteld.

Schrijvers lezen voor uit romans met een duidelijk politiek-historisch tijdsbeeld, en discussiëren met historici en journalisten over literatuur, (geschied)wetenschap en tijdsbeleving. Het is een Historikerstreit, die het ons mogelijk maakt bewuster naar onze tijd, tijdsgeest en cultuur te kijken.

Het is opmerkelijk dat een fictief, een 'bedacht' verhaal een ander en vaak veel gecompliceerder beeld schetst van een tijdperk dan een historicus of journalist. Wat is de relatie tussen de grootse werken van Europese schrijvers, de bewogen geschiedenis van Europa en de perceptie t.o.v. Europa door de jaren heen? In hoeverre kan literatuur een bijdrage leveren aan onze beeldvorming van een epoche? En welk beeld is dat dan?

16 december Dragan Klaic / Norbert Gstrein The refugee and the novelist. Een gesprek tussen twee schrijvers die buiten Bosnië geprobeerd hebben te begrijpen wat deze oorlog met de mensen doet. Dragan Klaic publiceert in 2004 zijn ervaringen in ballingschap (Exercises in exile); van Norbert Gstrein is reeds een indrukwekkende roman over een oorlogsverslaggever in Bosnië verschenen. Voertaal: Engels

Overige data:

13 januari Nelleke Noordervliet / Ingo Schulze In haar romans heeft Nelleke Noordervliet, een van de ook internationaal succesvolle Nederlandse schrijvers, vaak een heel gedetailleerd beeld van historische tijdperken gegeven. Kan een roman een historicus inspireren of zijn tijdsbeeld helemaal veranderen? Zij discuteert met Ingo Schulze, de bekendste en voor velen beste schrijver van de jongere generatie uit Oost-Duitsland. Voertaal: Engels

10 februari Bernhard Schlink / Joël Cahen Schlinks roman De voorlezer was internationaal een groot succes, maar vooral uit Israël kwam ook stevige kritiek. Joël Cahen en Bernhard Schlink proberen precies uit te vinden wanneer een individueel verhaal 'tijd-typisch' wordt. Voertaal: Engels

9 maart David Grossman / N.N.
In David Grossmans romans, die bijna in alle talen zijn vertaald, is wel de tijdsgeest aanwezig maar niet de hedendaagse politiek. En toch is Grossman een geprononceerd auteur, in wiens boeken de "geur van de tijd" duidelijk aanwezig is. Voertaal: Engels

13 april Robert Menasse / Willem Wansink De met veel prijzen bekroonde roman over de Amsterdamse Rabbi Menasse van de Oostenrijkse auteur Robert Menasse spiegelt een politiek conflict van nu in het verleden. Willem Wansink, journalist en intieme kenner van Oostenrijkse mentaliteiten, praat met Menasse over de mogelijkheden en beperkingen van de historische roman. Voertaal: Engels

11 mei Kathinka Dittrich / N.N.
Van april tot juni 1945 heeft een dertigjarige vrouw uit Berlijn een heel openhartig en shockerend dagboek over de intocht van de (Russische) veroveraars geschreven. Dit unieke document is nu heruitgegeven; de (nog steeds anonieme) schrijfster is inmiddels overleden. Wil Hansen leest passages uit het boek voor waarna internationaal cultuurexpert Kathinka Dittrich een gesprek aangaat over de grenzen van het begrijpen van de historische waarheid. Voertaal: Nederlands


Tijd echo's. De beeldvorming van geschiedenis in de hedendaagse literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Europese Culturele Stichting en het Lira Fonds.

20 december
Zephyr Kwartet
Lezing en concert ter eerbetoon aan Claude Vivier
Felix Meritis - Concertzaal
Aanvang lezing 19.00

Aanvang concert 20.30

entree 13 euro
Het Zephyr Kwartet en Vrienden presenteren in een eerbetoon aan Claude Vivier een lezing en een concert; een verrassend programma. Claude Vivier: "un voyage au fond de moi-même" is een portret van de Frans-Canadese componist Claude Vivier, geboren te Montreal in 1948 en in Parijs vermoord in 1983, dit jaar precies twintig jaar geleden. De muziek van Vivier is vrij bekend in Nederland, vooral dankzij de inspanningen van Reinbert de Leeuw, (te zien in juni 2004, Muziektheater te Amsterdam met de 'opera fleuve' "Rêves d'un Marco Polo"). Het zwaartepunt ligt bij kamermuziek en vocale werken die werden geschreven in de jaren 1975-1978, de periode rond Vivier's reis naar Japan en Bali. Vivier beschreef deze reis in een van zijn dagboeken als "un voyage au fond du moi-même", een reis naar het diepst van mijn innerlijk. Wereldpremiere
De verrassing op het programma is de wereldpremiere 'Learning', 27 jaar nadat dit werk werd geschreven (1976). Het is een bijna ritueel, onheilspellend werk voor vier violen en slagwerk dat de luisteraar niet snel zal loslaten. Het maakt gebruik van belichting en beweging van de uitvoerenden op het podium om een een zeer bijzondere muzikale en theatrale belevenis tot stand te brengen. Rond "Learning" hebben Zephyr en Vrienden een programma opgebouwd dat de rijkdom en kleurenpracht van Vivier's taal toont. Vivier probeerde zijn homosexualiteit tot uitdrukking te brengen door te streven naar muziek die afwijkt van de regels van de 'macho' cultuur. De Musici
"Pulau Dewata" is wel eens beschreven als een muzikale ansichtkaart uit Bali en is te beluisteren in Zephyr's eigen versie voor strijkkwartet. Cellist John Addison verschijnt in " Pièce pour violoncelle et piano" en Zephyr wordt uitgebreid met fluitist Michael Schmid en pianist Frank Peters voor het kamermuziekwerk "Paramirabo" dat zelden te horen is. Al deze musici, nog aangevuld met violiste Heleen Hulst veranderen tot slot in een zevenstemmig vocaal ensemble voor een uitvoering van "Love Songs" dat Vivier schreef met in zijn achterhoofd de vocale mogelijkheden van de dansers van "La Groupe de la Place Royale" te Montreal. Vivier's aanmoediging aan musici om buiten hun vaste rol te treden is een welkome uitdaging voor Zephyr. Lezing
De concerten worden voorafgegaan door een lezing over Vivier's leven en werk door Bob Gilmore, Vivier's officiele biograaf. Tijdens deze lezing zijn unieke fragmenten te horen van de werken voor tape die Vivier maakte toen hij student was aan het Instituut voor Sonologie te Utrecht in 1972. Ook worden delen vertoond van de enige filmopnamen die bestaan van Vivier, afkomstig uit de autobiografische film "L'homme de Pékin". voor meer informatie en de landelijke tournee: www.zephyrkwartet.dds.nl

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, mits anders vermeld.


---- --