TNO


TNO

Persberichten 2003
Vakpers info: Testfaciliteit RECOPOL voor ondergrondse opslag van CO in Polen van start - Europese primeur opslag CO in koollagen helpt bij Kyoto-doelstellingen

08 december 2003

Op 8 december 2003 gaat de RECOPOL testfaciliteit in Polen tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door TNO en het Poolse "Central Mining Institute" officieel in gebruik. De installatie van RECOPOL is de eerste testfaciliteit in Europa voor de opslag van CO in ondergrondse koollagen terwijl tegelijkertijd methaangas wordt geproduceerd. De komende tijd wordt onderzoek gedaan in hoeverre deze opslagmogelijkheid gebruikt kan worden voor het reduceren van de emissie van broeikasgassen. Deze techniek kan van dienst zijn bij het verwezenlijken van de Kyoto-doelstellingen.

TNO coördinator
Het RECOPOL-project wordt sinds de start in november 2001 gecoördineerd door het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO-NITG. De testfaciliteit is de volgende stap in het beoordelen of deze techniek zowel technisch als economisch haalbaar is. Naast TNO zijn ook kennisinstellingen uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten en Australië betrokken. De Europese Commissie levert deelfinanciering voor het project in het kader van het Vijfde Kader Programma.

Klimaatverandering
Koolzuurgas (CO ) is het belangrijkste broeikasgas dat door menselijke activiteiten wordt geproduceerd. Het wordt verantwoordelijk geacht voor de klimaatverandering, één van de belangrijkste milieuproblemen van dit moment. In de toekomst hopen we meer gebruik te kunnen maken van duurzame energie (bijvoorbeeld wind of zonne-energie). Tot dan zijn echter technologieën noodzakelijk om op een milieuverantwoorde manier gebruik te maken van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas). Eén van de veelbelovende technieken om de broeikasgassen te verminderen is ondergrondse opslag van CO .

Meer informatie over RECOPOL vindt u op:
http://www.nitg.tno.nl/recopol/

Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine