TOERISTISCH PERBULLETIN NOORWEGEN
DECEMBER 2003


1. Noorwegen trekt meer Nederlanders in 2003

Dit jaar trokken in juli en augustus 12.2 procent meer Nederlandse toeristen naar Noorwegen vergeleken met vorig jaar. Dat betekent dat er in de twee genoemde topmaanden ongeveer 50.000 meer Nederlandse overnachtingen in Noorwegen zijn genoteerd dan het jaar ervoor. Jaarlijks brengen meer dan 100.000 Nederlanders een vakantie in Noorwegen door.

De overnachtingen op campings, die per traditie het grootste aandeel vormen van het Nederlandse verblijfstoerisme in Noorwegen, stegen in juli met 12.5 en in augustus met 12.1 procent. Opvallend is dat ook de Noorse hotels bij de Nederlanders deze zomer veel meer aftrek hadden. In juli werden er door Noorse hotelbedrijven 9.6 procent meer Nederlandse overnachtingen genoteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. In augustus was de stijging zelfs 11 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2002.

Ook de Noorse vakantieparken liggen goed in de markt bij de Nederlandse vakantieganger. In juli was er vanuit Nederland een groei van 36.6 procent vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor, in augustus was er een toename van 15 procent. Hoewel het vooralsnog om relatief lage totaalaantallen gaat is duidelijk dat de Noorse vakantieparken een groeisegment op de Nederlandse markt vormen.

Bron: SSB (Noors Bureau voor de Statistiek). Internet: www.ssb.no


2. Noorse skigebieden draaien op volle toeren

De meeste Noorse skigebieden draaien alweer op volle toeren. De winter in Noord-Europa is vroeg ingevallen en op tal van plaatsen in de bergen liggen al flinke hoeveelheden sneeuw. Tot eind april kunnen alpine skiërs, snowboarders en langlaufers hun hart ophalen in de Noorse wintersportgebieden, waar hard is gewerkt aan uitbreidingen, vernieuwingen en een nog betere dienstverlening. In de twee grootste skigebieden van het land krijgen de jonge klanten deze winter nog meer aandacht.

Het populaire Trysil heeft een speciale kinderclub onder de naam WinterRijk geopend en een half-pipe voor jonge winterklanten gebouwd. Hemsedal heeft een snowboardpark dat exclusief voor kinderen is aangelegd, alsmede een boarder cross piste. In Trysil is er voor volwassenen een nieuwe skilift gekomen die nog pittiger afdalingen mogelijk maakt op de huisberg Trysilfjellet.

Internet: www.trysil.com en www.hemsedal.com


3. Alpinecentrum binnen Oslo's stadsgrens

De Noorse hoofdstad Oslo heeft deze winter voor het eerst een groot aaneengesloten alpine skigebied binnen haar stadsgrenzen. Met een investering van ongeveer 3.75 miljoen Euro is het mogelijk geworden de bestaande pisten van Tryvann en Wyller met elkaar te verbinden, waardoor niet alleen een groot aaneengesloten gebied ontstond, maar ook nog eens vier extra pisten konden worden gecreëerd. Door de samenvoegingen en een aantal aanpassingen kan 50 procent meer ski-oppervlak worden benut dan voorheen. Een nieuwe vierpersoons stoeltjeslift, een hoogwaardige halfpipe voor snowboarders, een groot funpark, een lichtinstallatie en sneeuwkanonnen maken het nieuwe centrum - dat officieel Tryvann Skisenter is gaan heten - tot een grote aanwinst. Een bijzonderheid is ook dat het skigebied bereikbaar is met de Oslose metro. Vanaf het centrum is het in 20 minuten bereikbaar.

De sneeuwkanonnen kunnen desgewenst alle pisten van een goede sneeuwlaag voorzien. Zodra het drie dagen achtereen minimaal 4 graden Celsius onder nul is kunnen de machines zorgen voor ongeveer 50 centimeter sneeuw op de pisten.

Met het nieuwe alpinecentrum, de springschans van Holmenkollen, het 2600 kilometer (!) lange loipenet en een ijsbaan voor het parlementsgebouw midden in de stad beschikt Oslo over de meest omvattende wintersportfaciliteit- en van alle hoofdsteden in de wereld. Daarbij komen dan nog geweldige mogelijkheden op het gebied van de après-ski: bars, café's, restaurants, winkels en een groot cultureel aanbod in de vorm van musea en theaters.

Internet: www.visitoslo.com en www.tryvann.no .


4. Lillehammer herdenkt Winterspelen

Op 12 februari a.s. is het precies tien jaar geleden dat de Olympische Winterspelen van Lillehammer begonnen - en dat wil de Noorse plaats die daarmee wereld- wijd zoveel roem oogstte natuurlijk vieren. De `friendly games' zullen in het hele wintersportgebied rondom Lillehammer in de maanden februari en maart met allerlei evenementen worden herdacht. Iedereen die op enigerlei wijze betrokken was bij de Winterspelen van 1994 wordt uitgenodigd de reünie groots te vieren. Gouden medaillewinnaars Bjørn Dæhlie en Johan Olav Koss hebben hun komst al toegezegd.

In Lillehammer wordt overwogen de plaats opnieuw kandidaat te stellen voor Olympische Winterspelen - en wel die van 2014. Voor de organisatie van deze Spelen heeft de Noorse stad Tromsø zich al aangemeld.

Internet: www.lillehammer-ol.no en www.lillehammerturist.no


5. Prijsbreker Norwegian neemt hoge vlucht

De nieuwe Noorse luchtvaartmaatschap- pij Norwegian Air Shuttle, kortweg Norwegian, heeft een goed eerste jaar achter de rug. De prijsbreker, in september 2002 begonnen met vier binnenlandse lijnen, heeft inmiddels twaalf binnenlandse en vijf buitenlandse verbindingen. Begin volgend jaar komen er nog zes vaste buitenlandse bestemmingen bij.

Het aantal passagiers bedroeg in het eerste jaar ruim 1.1 miljoen en groeit nog steeds. De bezettingsgraad van de louter uit Boeing 737-toestellen bestaande vloot bedroeg in september j.l. 64.4 procent, 13.6 procent meer dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In oktober j.l. groeide de bezettingsgraad verder door tot 71 procent.

Norwegian verkoopt steeds meer tickets via internet. Afgelopen oktober bedroeg het percentage internet-kopers al 55 procent. De nieuwe maatschappij verkoopt alleen enkele reizen en kent weinig restricties. Tot de klantenkring van de maatschappij behoort o.a. de Noorse overheid, die regelmatig ambtenaren op binnenlandse bestemmingen met Norwegian laat reizen.

Internet: www.norwegian.no


6. Noorwegen goedkoper geworden

Nederlanders die met vakantie gaan in Noorwegen zijn de laatste tijd een stuk goedkoper uit dan voorheen. Dat heeft te maken met de dalende koers van de Noorse kroon ten opzichte van de Euro. Door deze daling was de toerist uit een Euroland deze zomer in Noorwegen ruim 10 procent goedkoper uit dan het jaar ervoor.

In januari van dit jaar was de waarde van de Euro nog 7.21 Nkr. In het voorjaar liep de koers op tot 7.85 Nkr. En momenteel is deze ongeveer 8.15 Nkr. Financiële deskundigen gaan ervan uit dat de Noorse centrale bank op termijn een koers van rond 8 Nkr. zal nastreven.

Meer inlichtingen over dit thema op internet: www.norges-bank.no


7. Oudste Noorse skihotel 100 jaar

Het oudste skihotel van Noorwegen, Fefor Høyfjellshotell viert deze winter zijn honderdjarig bestaan. Fefor ligt in het bekende Peer Gynt-skigebied, ongeveer 280 kilometer ten noorden van Oslo. Dit uitgestrekte middelgebergte heeft vooral grote faam bij liefhebbers van de lauglaufsport. Het hotel ligt op 930 meter hoogte in een prachtige natuur. Het oudste deel van het gebouw dateert uit 1891. In de eerste jaren van zijn bestaan was het een sanatorium en alleen in de zomer geopend. In 1904 opende het zijn deuren voor het opkomende wintersporttoerisme. De Noorse koninklijke familie was in de jaren 1907-1925 in de winter vaste klant in het Fefor Høyfjellshotell. Koningin Wilhelmina heeft in de jaren twintig van de vorige eeuw tijdens rondreizen door Noorwegen ook enkele malen in het hotel gelogeerd.

Fefor is ook bekend geworden als trainingsplaats voor Noorse poolreizigers. Onder meer Roald Amundsen en Fridtjof Nansen gebruikten Fefor als basis, trainden er met trekhonden en testten er nieuw materiaal voor hun poolreizen.

Internet: www.fefor.com en www.skiingnorway.com


8. Winteravontuur ver boven de poolcirkel

Finnmark, de noordelijkste regio van Noorwegen, heeft voor het nieuwe winterseizoen een elk dag wisselend activiteitenprogramma ontwikkeld. De hoofdstad van het gebied, Alta, is het centrum van de activiteiten, waarmee Finnmark meer bekendheid als winter- bestemming hoopt te verkrijgen. Alleen op zaterdag zijn er geen excursies.

Tot het nieuwe, avontuurlijke programma van Finnmark behoren onder meer sneeuwscootersafari's, sledehondentochten en rondleidingen door het Sami-park, waar bezoekers veel te zien en te horen krijgen over het dagelijks leven van de Samibevolking.

In Alta bevinden zich 4000 jaar oude rotstekeningen waarop jagers staan afgebeeld die zich voortbewegen op ski's. De tekeningen zijn de oudste sporen van skiërs die er bestaan en zijn door de Unesco op de lijst van Werelderfgoed geplaatst. In Alta kan van midden januari tot en met april ook overnacht worden in Noorwegens enige ijshotel.

Internet: www.visitnorthcape.com en www.alta-friluftspark.no (o.a. voor foto's van het ijshotel)


9. Golftoernooi op ijs op Spitsbergen

Van 2 tot 4 april a.s. wordt op Spitsbergen, de Noorse eilandengroep in de Noordelijke IJszee die eigenlijk Svalbard heet, het Drambuie World Ice Golf Championship gehouden. Temidden van de betoverende wereld van ijs, sneeuw en gletsjers zullen golfers uit de hele wereld strijden om de eer - en genieten van de bijzondere atmosfeer van dit arctische stuk Noorwegen. Nabij het stadje Longyearbyen wordt op de bevroren Advent Fjord een 18 holes golfbaan uitgezet voor dit noordelijkste toernooi ter wereld. Om te voorkomen dat het spel niet goed kan worden gevolgd worden er op de sneeuwwitte `green' oranjekleurige golfballen gebruikt. De spelers krijgen voor de wedstrijden speciale kleding, zoals donzen jacks, speciale mutsen en sneeuwbrillen, omdat de temperaturen ter plaatse kunnen dalen tot 30 graden onder nul.

Internet: www.svalbard.net


10. Actuele Noorse wintersportinformatie op internet

Bij het begin van het nieuwe wintersportseizoen heeft de overkoepelende Noorse toeristische organisatie haar website www.visitnorway.com met actuele informatie over de vele wintersport- mogelijkheden uitgebreid. Er zijn gedetailleerde tips te vinden voor alle liefhebbers, met veel `links' naar attractieve wintersportbestemmingen zoals Trysil en Hemsedal. Ook kunnen steeds actuele gegevens over o.a. sneeuwhoogten en temperaturen worden gevonden. De website www.skiinfo.no heeft links naar alle 45 skigebieden die Noorwegen telt. Voor langlaufers is www.skiingnorway.com een nuttig hulpmiddel. Dit is de officiële site van de Noorse langlauforganisatie NorskeSpor.


11. Lofoten mooiste eilandengroep van Europa

De archipel van de Lofoten in Noord-Noorwegen behoort tot de allermooiste eilandengroepen van de wereld en is de aantrekkelijkste van Europa. Dat is het oordeel van het gezaghebbende Britse blad The Observer, dat onlangs in zijn veelgeroemde reisbijlage een lijst van 's werelds attractiefste eilanden heeft gepubliceerd.

Over de Lofoten zegt het blad: `Nergens schijnt de middernachtzon met meer kracht als hier. Paarse bergen, groene weiden en roestrode vissershutten spiegelen zich in de Caribisch blauwe zee'. The Observer looft de mogelijkheden om op de Noorse eilandengroep te wandelen, te fietsen, te kanoën, te raften en te vissen. Ook het Vikingmuseum in Borg krijgt een hoge waardering. De Lofoten eindigden in de wereldrangschikking van `paradijseilanden' achter Mnemba Island in Zanzibar (Afrika).

Meer info: www.observer.co.uk en www.lofoten-tourist.no


12. Goedkope busverbinding Oslo-Bergen

Er is sinds kort een voordelig alternatief voor de trein- en vliegverbindingen tussen de Noorse hoofdstad Oslo en de belangrijke havenstad Bergen aan de westkust. Het gaat om een busverbinding tussen beide steden, die wordt geëxploiteerd door Arctic Express Buss en Reisebyrå AS. Een enkele reis is al verkrijgbaar vanaf 49 Nkr. (omgerekend ongeveer 6 Euro). Reservering en betaling kan alleen via internet: www.bergenekspressen.no

De reistijd is acht uur. De comfortabele bussen vertrekken dagelijks, met uitzondering van zaterdag. Het vertrek is om 15.00 uur van zowel de Oslo Bussterminal als het Bergen Busstasjon. Met de komst van de nieuwe lijndienst komt een goedkope verbinding tussen Oslo en Bergen en de skiresorts Hemsedal en Voss binnen handbereik.

Internet: www.arcticexpress.no (Engels), www.bergenekspressen.no (Noors) en www.hemsedal.com


13. Color Line boekt stabiel resultaat

De Noorse ferrymaatschappij Color Line heeft het afgelopen zomerseizoen stabiele resultaten geboekt. Nadat de maand juli wat achterliep ten opzichte van vorig jaar, bleek het passagiers- aanbod in augustus weer verrassend goed te zijn. In totaal hebben deze zomer ongeveer 1.7 miljoen personen met Color Line gereisd. Het passagiersaanbod op de twee lijnen vanuit Oslo (naar resp. Kiel in Duitsland en Hirtshals in Denemarken) groeide deze zomer, maar op de route Kristiansand-Hirtshals was het aantal reizigers lager dan vorig jaar - dat overigens een record was in de 104-jarige geschiedenis van de rederij. Op de andere trajecten was het aanbod ongeveer gelijk aan dat in 2002.

Internet: www.colorline.com


14. Aanbiedingen bij SAS deze winter

De Scandinavische luchtvaartmaatschap- pij SAS heeft t/m 25 december a.s. een adventsactie waarbij elke dag op internet een aantrekkelijk geprijsde nieuwe aanbieding wordt gedaan.

Ook zijn er speciale wintertarieven naar o.a. de Noorse bestemmingen Oslo, Bergen, Stavanger en Trondheim. De prijzen hiervan liggen tussen de 169 en 199 Euro, exclusief belastingen. Reserveren kan t/m 7 december a.s., de terugreis moet uiterlijk op 12 januari a.s. plaatsvinden. In de reis dient altijd één zaterdagnacht te vallen. Sinds kort zijn er elke maandag op de internetsite van SAS spectaculaire `Book and Fly'- aanbiedingen. Er worden vaak Noorse bestemmingen aangeboden.

Zie voor bijzonderheden en condities internet: www.scandinavian.net of bel SAS- reserveringen 0900-74663727.


15. Holmenkollen populairste attractie

Ook afgelopen seizoen was Holmenkollen bij Oslo (ski-springschans annex skimuseum) weer de populairste toeristische attractie van Noorwegen. Holmenkollen ontving in de periode 1 mei tot en met 31 augustus van dit jaar 605.000 bezoekers. Een tweede plaats was er voor het attractiepark TusenFryd, even buiten Oslo (451.000 bezoekers). De dierentuin van Kristiansand volgde met 447.000 bezoekers.

Internet: www.visitnorway.com


16. Bergen krijgt nieuwe Hurtigrute-terminal

De Noorse havenstad Bergen krijgt een nieuwe terminal voor de schepen van de populaire Hurtigrute, de cruise annex postboot die dagelijks de westkust van het land bevaart tot aan Kirkenes. Het nieuwe complex krijgt een oppervlakte van 12.000 vierkante meter en komt op slechts enkele minuten lopen van het centrum van de oude Hanzestad.

De stad Bergen is thuishaven van de Hurtigrute-vloot en tevens vertrekpunt voor wat wel de mooiste zeereis ter wereld wordt genoemd. In het nieuwe gebouw komen ook wachtruimten, winkels, een café en een parkeergarage. De nieuwe terminal moet in januari 2005 gereed zijn. Er is een bedrag van 23.5 miljoen EuroEURmee gemoeid.

Internet: www.hurtigrute.no of www.bergenhavn.no of www.fjordnorway.com


17. KLM opent route naar Kristiansand

Met ingang van de nieuwe zomerdienstregeling gaat KLM weer vluchten uitvoeren op de stad Kristiansand in het zuiden van Noorwegen. Daarmee wordt deze belangrijke havenstad de zesde KLM-bestemming in Noorwegen
- na Bergen, Oslo, Sandefjord, Stavanger en Trondheim. De route zal vanaf 28 maart 2004 een keer per dag door KLM cityhopper worden gevlogen met Fokker 70-vliegtuigen. Kristiansand, hoofdstad van de provincie Vest-Agder, heeft in het verleden vaker deel uitgemaakt van het routenet van de KLM. Toen op 1 juni 1939 het vliegveld van Kristiansand werd geopend was een DC-2 van de KLM het allereerste vliegtuig dat er landde. Het in 1641 gestichte Kristiansand, dat aan de monding ligt van de rivieren Otra en Tovdalselva, is onder meer een belangrijke uitvalsbasis voor het bloeiende toerisme in zuidelijk Noorwegen.


18. Nieuws uit de wintersportprogramma's voor Noorwegen

Oad Reizen

De belangrijkste Nederlandse reisorganisatie op het gebied van wintersport met bestemming Noorwegen, Oad Reizen, komt deze winter met zeer scherpe prijzen voor Noorse bestemmingen. Zo is er voor mensen met eigen vervoer al een achtdaags verblijf in het wintersportoord Hemsedal mogelijk vanaf 80 Euro per persoon. Oad prijst Noorwegen aan als ideale bestemmingen voor grotere groepen en heeft daarvoor veel grote chalets beschikbaar.

Internet: www.oad.nl

Buro Scandinavia

Noorwegen-specialist Bureau Scandinavië komt dit najaar voor het eerst met een winterbrochure Scandinavië. De Noorse wintersport maakt hier een belangrijk deel van uit. Ook is er in de gids aandacht voor aantrekkelijke Citybreaks naar Oslo en cruisereizen met de onvolprezen Hurtigrute langs de Noorse westkust. De skigebieden die Buro Scandinavia aanbiedt in Noorwegen zijn Hemsedal, Trysil, Geilo, Vrådal en Hafjell bij Lillehammer.

Internet: www.buroscanbrit.nl

Norske Turist Service

Sneeuwzekere skibestemmingen bij de vleet bij Norske Turist Service, zoals in Geilo, Oppdal en Hemsedal. Daarnaast is er ook dit jaar weer veel aandacht voor de Noorse langlaufbestemmingen. Norske Turist Service heeft Gausdal, Rondane en Skeikampen nieuw opgenomen in de wintergids. Voor Hurtigruteliefhebbers zijn er zeer aantrekkelijk geprijsde aanbiedingen in de maanden januari t/m april van het volgend jaar.

Internet: www.norske.nl

BBI Travel Nordic Tours

BBI Travel Nordic Tours heeft deze winter in Noorwegen meer chalets in de aanbieding dan ooit. Nieuw zijn de zogeheten Select Chalets, die in gebieden liggen die niet apart in de brochure zijn opgenomen. Deze `hoogwaardige accommodaties voor een betaalbare prijs' kunnen los van het vervoer worden geboekt. BBI Travel biedt dit jaar in Noorwegen Telemark, Geilo, Hemsedal, Lillehammer/Hafjell, Nordseter/Sjusoen, Trysil en Gålå aan.

Internet: www.bbi-travel.nl

SNP

SNP biedt deze winter een nieuwe reisformule aan, een mix van langlaufen en 'sneeuwwandelen' in het Noorse Espedalen. Vanuit de fjellstues (bergchalets) Strand en Ruten kan per dag worden gekozen voor een tocht op langlaufski's of op zogeheten `sneeuwschoenen'. Per reis gaan twee SNP-instructeurs mee. Een mooie manier om kennis te maken met beide activiteiten. SNP heeft een breed aanbod van avontuurlijke sneeuwreizen naar diverse Noorse bestemmingen, zoals trektochten vanuit berghutten in o.a. Jotunheimen, Gudbrandsdalen en de Hardangervidda.

Internet: www.snp.nl

Keta Tours

Langlaufspecialist Keta Tours heeft het gebied van Synnfjell (Spåtind Høyfjellshotell & Bungalows) nieuw opgenomen in het Noorwegen-programma voor deze winter. De bestemmingen in en rond Skeikampen zijn bij Keta Tours uitgebreid, waarmee goede combinaties mogelijk zijn van langlauf en alpine. Steeds meer klanten kiezen volgens Keta Tours voor deze combinatie.

Internet: www.keta.nl