Provincie Zuid-Holland


---

---

---
Onveiligheid openbaar vervoer

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland heeft een pakket van maatregelen vastgesteld dat de sociale veiligheid in het openbaar vervoer moet verbeteren. GS denken daarbij aan het gericht inzetten van toezichthoudend personeel op plaatsen en tijdstippen wanneer dat nodig is, opleidingen en cursussen voor rijdend en toezichthoudend personeel, het opstellen van huis- en gedragsregels, voorlichting en communicatie aan doelgroepen en voorkoming van vandalisme en graffiti in voertuigen. De maatregelen zijn tot stand gekomen op basis van voorstellen van de vervoerders en afgestemd met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit ministerie stelt 781.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van de maatregelen, die in 2004 worden gestart.

Het verbeteren van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in de provincie Zuid-Holland is noodzakelijk. Bijna één op de twee buschauffeurs heeft te maken met incidenten. Het streven is om dat terug te brengen tot één op de vier in 2005. In de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is de sociale onveiligheid in bussen en bij haltes het grootst. Goeree en de Hoeksche Waard hebben de laagste score als het om de verlichting van de haltes gaat.

Het voorkomen van zwartijden, agressie, vandalisme en graffiti kan volgens GS worden bereikt door meer toezichthouders in te zetten. Maar er is meer nodig. Verantwoordelijk gedeputeerde Marnix Norder zegt daarover: "Ook het aanbrengen van camera's in bussen en bij haltes, het ophangen van duidelijke huisregels in de bussen en het geven van cursussen in conflictbeheersing en klantvriendelijkheid aan het personeel helpt daarbij. En de sociale veiligheid wordt verder vergroot door beschadigd of beklad materieel door vervoerders direct te laten vervangen."

Een in het oog springende maatregel is voorlichting, bijvoorbeeld in asielzoekerscentra en op scholen. Mensen die net in Nederland zijn blijken onvoldoende bekend met ons openbaar vervoersysteem. Er is sprake van onbegrip, wat soms uitmondt in vervelende discussies of zelfs verbaal geweld. Jongeren veroorzaken soms irritatie door luidruchtig gedrag of maken zich schuldig aan vandalisme of graffiti. Vaak zijn ze zich niet bewust van de financiële consequenties van hun daden. Via voorlichting zullen vervoerders trachten deze vorm van onveiligheid in te dammen.

Een efficiënte aanpak van onveiligheid vergt goede afspraken tussen partijen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om schade op de daders te verhalen als justitie daar geen prioriteit aan geeft. Gedacht wordt daarom aan het opstellen van zogenoemde veiligheidsarrangementen tussen vervoerders, gemeenten, politie en justitie.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

---