Ingezonden persbericht


9 December 2003

Slaagkans VN top over informatiesamenleving neemt toe

Tot aan de laatste onderhandelingsrondes afgelopen weekend, leek de World Summit on the Information Society (WSIS) die deze week in Genève plaatsvindt af te stevenen op een mislukking. Er was gebrek aan overeenstemming onder de landen over een aantal essentiële thema s zoals veiligheid (privacy in het kader van vrije meningsuiting versus staatsbelang in het kader van terrorismebestrijding), financiering en mensenrechten. Op het laatste nippertje lijkt de internationale gemeenschap toch tot overeenstemming te zijn gekomen wat betreft de inhoud van de slotverklaring.

De WSIS heeft als doel om te komen tot een gezamenlijke visie en een bijbehorend actieplan - op de huidige mondiale samenleving waarin kennis en informatie sleutels tot ontwikkeling zijn.

De Europese scepsis over deze Top heeft veel te maken met de onwil om de voor Afrika zo noodzakelijke infrastructuur te financieren. Maar ook zonder enorme investeringen kan de EU een pragmatische bijdrage leveren aan een inclusive information society, door haar opgedane kennis met de informatiesamenleving als best practice te delen met landen die minder ver zijn op dit gebied, met name ontwikkelingslanden. Ervaringen met het eEurope actieplan zijn hier een goed voorbeeld van.

Voor een land als Nederland, dat sterk afhankelijk is geworden van de nieuwe media in alle sectoren van de maatschappij en dat zwaar investeert in de kenniseconomie, is het slagen van de Top van groot belang. Samenwerking op het terrein van internationale regelgeving op het Internet is essentieel om te komen tot degelijke informatie en communicatiekaders, om de privacy en rechten van de burger in het digitale tijdperk te beschermen.

De afgelopen anderhalf jaar is er wereldwijd door overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties veel tijd en geld in de WSIS geïnvesteerd. Het is nu zaak voor delegatieleider Minister Brinkhorst, rendement te behalen op deze gedane investering en de top niet te laten mislukken.


---
Organisaties:

Hivos is een Nederlandse, niet-gouvernementele organisatie die handelt vanuit humanistische waarden. Hivos wil een bijdrage leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Hivos voelt zich verbonden met arme en gemarginaliseerde mensen én met de organisaties die voor hen opkomen in landen in het Zuiden en in Zuidoost-Europa. Een duurzame verbetering van hun situatie is de uiteindelijke maatstaf voor het werk en de inspanningen van Hivos. Een belangrijke pijler daarbij is de versterking van de maatschappelijke positie van vrouwen.

International Institute for Communication and Development (IICD) ondersteunt ontwikkelingslanden in het realiseren van duurzame ontwikkeling waarin lokale partners eigenaar zijn van een reeks activiteiten die uitgevoerd worden via zogenaamde Landenprogramma s. Daarnaast richten kennisnetwerken zich op de toepassing van ICTs (Informatie en Communicatie Technologie) in ontwikkelingssectoren zoals onderwijs, landbouw en gezondheidszorg. Binnen deze netwerken staat kennisuitwisseling tussen projecten en landen centraal. ICTs zijn hierbij hulpmiddelen die kunnen bijdrage aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.

OneWorld Nederland heeft als doel publieksgroepen te informeren over en te betrekken bij thema s met betrekking tot internationale samenwerking, milieu en de rechten van de mens. In haar activiteiten, die OneWorld ontplooit met meer dan 100 Nederlandse partners, neemt het web als communicatiemiddel een centrale plaats in. OneWorld Nederland maakt deel uit van het internationale OneWorld.Net, een netwerk van meer dan 1500 maatschappelijke organisaties wereldwijd met als verbindende visie: internet voor een duurzame en rechtvaardige wereld.

Niet geschikt voor publicatie

Voor meer informatie, voor interviews of voor het opvragen van de aanbevelingen aan de delegatie kunt u contact opnemen met met de thema-experts, beiden deze week in Genève te bereiken: Julie E. Ferguson (IICD), 06 2608 2747 of Paul Maassen (Hivos), 06 5247 8661

e-mail: jferguson@iicd.org of p.maassen@hivos.nl

websites: http://www.hivos.nl, www.iicd.org, www.oneworld.nl, www.wsis.nl