Partij van de Arbeid




PERSBERICHT



Den Haag, 9 december 2003


Eerste reactie PvdA op definitieve gedragscode Commissie Tabaksblat


PvdA Tweede-Kamerlid Kris Douma reageert licht teleurgesteld op de definitieve, afgezwakte versie van de gedragscode die op dinsdag 9 december door de Commissie-Tabaksblat is gepresenteerd. Binnenkort zal ook de Kamer zich hierover buigen.


De code blijft naar de mening van de PvdA een goede aanzet om te bouwen aan het herstel van vertrouwen in de financiële soliditeit en integriteit van het bestuur van grote beursgenoteerde ondernemingen. De PvdA vindt het echter jammer dat de aanbevelingen met betrekking tot de beperking van het aantal commissariaten, de maximale ontslagvergoeding en de richtlijnen voor beleggingen door leden van de Raad van Bestuur zijn afgezwakt ten opzichte van de concept-code.


De PvdA vraagt zich tevens af of het toepassingsbereik van de gedragscode wel afdoende is. De werkingssfeer beperkt zich tot de beursgenoteerde ondernemingen. Dit betekent dat zo'n 300 ondernemingen die vallen onder de structuurregeling voor grote vennootschappen, zich niets aan hoeven te trekken van Tabaksblat, en dat is te veel.


Op onderdelen kan de PvdA de voorstellen van Tabaksblat niet steunen. Het gaat dan met name om het verder beperken van certificering als beschermingsconstructie. De PvdA is voorstander van een systeem waarbij permanente beschermingsconstructies (in "vredestijd") verdwijnen, maar waarbij een uitzondering gemaakt voor tijdelijke beschermingsconstructies, bijvoorbeeld in overnamesituaties (in "oorlogstijd"). Dit geeft partijen de mogelijkheid te komen tot een adempauze.


De PvdA mist ook een betrouwbaarheidstoets, zoals die bestaat in de bancaire sector, en die uitgevoerd zou kunnen worden door de AFM als het gaat om beursvennootschappen. De PvdA nodigt de regering uit om hier met aanvullende voorstellen te komen.


Nu de regering bereid is om het bedrijfsleven een set gedragsregels aan te reiken voor corporate governance, zou wat de PvdA betreft hetzelfde moeten gelden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De PvdA vraagt zich af waarom de Commissie-Tabaksblat dit niet heeft meegenomen, en roept de regering op een tweede commissie in te stellen die met een vergelijkbare gedragscode voor maatschappelijk verantwoord ondernemen moet komen. Ook een dergelijke code kan met behulp van het 'comply or explain'-principe wettelijke verankering krijgen.


Nadere informatie: Kris Douma 06 - 18 306024


---- --