Controle op uitwonende studenten voorlopig opgeschort

DEN HAAG, 20031209 -- De IB-Groep (Informatie Beheer Groep), het bestuursorgaan dat zelfstandig in opdracht van het ministerie van Onderwijs onderwijswetten en - regelingen op het gebied van financiering en informatievoorziening uitvoert, zal voorlopig niet overgaan tot nadere controle op studenten die beweren uitwonend te zijn. Dit heeft staatssecretaris Nijs van Onderwijs vandaag gezegd in de Tweede Kamer. De IB-Groep stelde aanvankelijk een controle in om te verifiëren of studenten terecht de hoger uitvallende studietoelage ontvangen omdat zij uitwonend zouden zijn.


De IB-Groep verloor gisteren een rechtszaak, aangespannen door de Landelijke Studenten Vakbond. De Landelijke Studenten Vakbond was van mening dat de controle onwettig was: de controle zou een inbreuk op de privacy van de studenten zijn. De voorzieningenrechter oordeelde dat met de controle het vertrouwensbeginsel en het rechtszekerheidbeginsel werd geschonden omdat er nimmer melding is gemaakt van de plannen van de IB-Groep. Ook werd in de beslissing het feit meegenomen dat de IB-Groep studenten met terugwerkende kracht wilde aanpakken.

"De IB-Groep heeft als overheidsinstelling geld en energie gestoken in een operatie die in strijd is met de wet," aldus D66-kamerlid Lousewies van der Laan, die staatssecretaris Nijs confronteerde met de kwestie omtrent de onwettige controle op studenten. Van der Laan: "D66 is geen voorstander van de eisen waaraan studenten volgens de IB-Groep moeten voldoen: zij moeten aan de hand van een huurcontract, een gemeentelijk uittreksel en bankafschriften bewijzen dat zij inderdaad uitwonend zijn. Dit klopt niet. Ik vraag me dan ook af of de regering zich bewust is van de realiteit in de diverse studentensteden. Deze realiteit houdt in dat veel studenten onderhuren, de huur contant betalen of überhaupt geen huurcontract hebben omdat zij bijvoorbeeld panden kraken."

Volgens staatssecretaris Nijs heeft de IB-Groep naar aanleiding van de uitspraak van de voorzieningenrechter toegezegd dat de controle op studenten op een andere wijze moet geschieden. Aanvankelijk zou de IB-Groep onderzoek doen naar een zogenaamde "risicogroep", die zegt uitwonend te zijn en dat in werkelijkheid niet is. "De IB-Groep is zich nu bewust van de reden van het verzet tegen de controle zoals die aanvankelijk werd uitgevoerd," zegt Nijs. "De controle zelf is geen probleem. De handelswijze stuit op verzet." Nijs meldde dat de IB-Groep het bevel van de voorzieningenrechter gaat uitvoeren. Dit bevel houdt in dat de overheidsinstelling alle studenten, die reeds schriftelijk zijn verzocht om bewijsstukken te overleggen, een brief schrijft waarin wordt vermeld dat de studenten niet aan het verzoek hoeven te voldoen. De IB-Groep zal in aansluiting hierop in samenwerking met het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) naar een methode zoeken voor controle op de studenten. Nijs: "Maar ik ga de IB-Groep daaromtrent geen nadere voorstellen doen. De IB-Groep is een zelfstandig uitvoerend orgaan. Naar aanleiding van de eerste controle zijn er nog geen studenten gekort op hun tegemoetkoming in de studiekosten. Voorlopig is de IB-Groep in beraad met het ISO om de richtlijnen te bepalen waaraan de studenten voor de toekomstige controle moeten voldoen."



Monica