Agfa - IJslands grootste ziekenhuis pionier met compleet digitale omgeving
(09/12/03 16:10 CET)

Agfa ondertekent overeenkomst voor 1,4 miljoen euro

Met een grondgebied van 103.000 km2 en slechts 281.000 inwoners staat IJsland voor speciale uitdagingen op het vlak van gezondheidszorg. Het grootste ziekenhuis van het eiland, het Landspitali-universitair ziekenhuis, met drie vestigingen - Fossvogur, Hringbraut en Landakot - in het centrum van Reykjavik, telt 850 bedden. Dankzij de upgrade van zijn IMPAX(TM) PACS-oplossing (Picture Archiving and Communications System) kunnen de drie vestigingen beelden delen. Door het connecteren van de drie vestigingen stelt het universitair ziekenhuis een voorbeeld voor de overige IJslandse beeldvormingscentra op hun weg naar een digitale omgeving, en effent het de weg voor een teleradiologie-initiatief op dit uitgestrekte en geïsoleerde eiland.

Patiënten van overal in IJsland worden doorverwezen naar het Landspitali-universitair ziekenhuis omdat daar gecentraliseerde diensten en grondige technologische en medische knowhow aangeboden wordt via goed uitgeruste, gedigitaliseerde hospitalen en gezondheidszorgcentra. Doel voor de toekomst is te kunnen communiceren met afgelegen ziekenhuizen die eveneens met digitalisering bezig zijn. Op die manier zal het ziekenhuis sneller diagnoses kunnen stellen en betere diensten kunnen verlenen aan patiënten van het hele eiland. Om die reden voert het een upgrade uit van zijn volledige onderzoeks- en diagnoseapparatuur en van zijn PACS-oplossing.

Agfa heeft via zijn software- en dienstenaanbod meerwaarde aan dit project toegevoegd. De oorspronkelijke RFP (Request for Proposal) betrof enkel werkstations, maar het Agfa-team stelde voor om het bestaande Agfa-PACS-systeem van het Landspitali-ziekenhuis, IMPAX, te upgraden zodat ook andere ziekenhuizen voordeel zouden kunnen halen uit de verbeterde werkstroom en een duidelijk toekomstig traject richting digitalisering. Agfa nam de opleiding van de sleutelgebruikers en de dienstverleners voor zijn rekening, en ook de aanvaardingstesten van het systeem.

De afdeling medische beeldvorming van het universitaire ziekenhuis voert jaarlijks zo'n 110.000 onderzoeken uit, waarvan 74.000 CR (Computed Radiography) - een aanzienlijk volume gezien het totaal aantal inwoners van IJsland. Door het upgraden van het IMPAX-systeem kunnen alle beelden van alle modaliteiten, inclusief CT (Computer-aided Tomography) en MRI (Magnetic Resonance Imaging) via het SAN (Storage Area Network) van Landspitali geraadpleegd en opgeslagen worden in één centrale database. Daarmee wordt het pad geëffend voor een compleet digitale omgeving. Sommige ADC(TM) CR- en IMPAX-eenheden worden ook in klinische afdelingen als ICU (Intensive Care Unit) en Pediatrie opgesteld.

De drie vestigingen van het universitaire ziekenhuis van Reykjavik - Fossvogur, Hringbraut en Landakot - zullen nu niet alleen dezelfde beeldbronnen delen maar ook voordeel halen uit een gestandaardiseerde werkstroom, dankzij de doorgedreven opleiding door de experts van Agfa. De ziekenhuisvestigingen delen onderling verschillende ADC Compact Plus- en ADC Solo-digitizers, ADC ID-stations en verwerkingsstations, en DRYSTAR(TM) imagers.
Over Agfa

De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2002 een omzet van 4,683 miljard euro tot stand gebracht.

Bron : Agfa