Ingezonden persbericht

Het Praktijkfestival 2003
Alles over duurzaamheid in de dagelijkse praktijk

Utrecht, 9 oktober 2003 - Op woensdag 10 december organiseert Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, in het Evoluon te Eindhoven het eerste Praktijkfestival.
Op 25 podia komen allerlei actuele en praktische onderwerpen aan bod uit de wereld van duurzaamheid.

Met het Praktijkfestival wil Novem deelnemers inspireren en motiveren om hun werkzaamheden en hun organisatie te verduurzamen. In de workshops, presentaties, debatten, tentoonstellingen en cursussen lichten bestuurders, ambtenaren en ondernemers toe hoe zij duurzaamheid in hun dagelijkse praktijk integreren. Aan het Praktijkfestival kunnen 2000 mensen kosteloos deelnemen. De deelnemers variëren van projectontwikkelaars tot milieuorganisaties, van gemeenten tot energiebedrijven, van woningcorporaties tot vervoerders en verladers, van productiebedrijven tot afvalinzamelaars.

Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM (DGW), Economische Zaken en Verkeer & Waterstaat. Inschrijven kan via www.praktijkfestival.novem.nl.

Zeven thema's
Tijdens het Praktijkfestival staan zeven thema's over duurzaamheid centraal.

Het thema Duurzame stedelijke vernieuwing laat zien hoe een gebiedsgerichte aanpak, waarbij onder andere gemeenten, provincies, winkeliers, projectontwikkelaars en vooral bewoners samenwerken, leidt tot een duurzame leef- en werkomgeving.

Grootschalige en kleinschalige duurzame energievoorzieningen staan centraal in het thema Duurzame energievoorziening: van windturbines tot biomassa, van De Duurzame Kas tot nieuwbouwwijken waar wind- en zonne-energie een vanzelfsprekend onderdeel vormen.

Bij het thema Duurzaam doen maken deelnemers kennis met instrumenten die het gedrag van individuen in de praktijk doen veranderen. Instrumenten zoals EnergiePrestatieAdvies, AutoDate en het Nieuwe Rijden komen aan de orde.

Het thema Duurzame productontwikkeling laat zien hoe duurzaamheid in het productontwikkelingsproces kan worden geïntegreerd. Niet alleen binnen de eigen organisatie maar in de hele keten: met toeleveranciers, distributeurs en klanten.

Bij het thema Uw duurzame organisatie horen deelnemers hoe duurzaamheid toegepast kan worden binnen alle afdelingen van een organisatie. Instrumenten hierbij zijn bijvoorbeeld duurzaam inkopen, bedrijfsinterne milieuzorg en duurzame mobiliteit. Bij dit thema komen ook de MeerJarenAfspraken (MJA) over energiebesparing ruimschoots aan bod.

In het thema Duurzame gebouwen tonen experts hun oplossingen voor de woning- en utiliteitsbouw om comfort en een gezond binnenklimaat te combineren met een laag energiegebruik.

In het laatste thema, Onze duurzame toekomst, bouwen de deelnemers aan het Praktijkfestival samen met inspirerende persoonlijkheden uit binnen- en buitenland aan een gemeenschappelijk toekomstbeeld.

Deelnemers krijgen van tevoren de mogelijkheid om hun eigen dagprogramma samen te stellen.

Over Novem (www.novem.nl)
Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Novem stimuleert duurzame ontwikkeling en streeft daarbij naar een balans in de kwaliteit van de leefomgeving, de economie en het milieu. Novem wil op de weg naar een duurzame samenleving graag een doorslaggevende rol vervullen op het gebied van energie en milieu. Daarom brengt Novem doelen van overheid en markt samen, stemt zij vraag en aanbod op elkaar af, stimuleert zij de ontwikkeling van nieuwe technieken en zorgt zij ervoor dat kennis voor iedereen toegankelijk is.



Ingezonden persbericht