Verbond van Verzekeraars

Verbond positief over EGB

Het kabinet heeft de adviesaanvraag over de Extra Garantieregeling Beroepsrisicos (EGB) eind november ingediend. Het woord is nu aan de SER. Deze mag beoordelen of de EGB in een behoefte voorziet en welke vorm van de regeling het beste is. Het Verbond is vooralsnog positief over de kabinetsvoorstellen; de EGB voorziet in een structurele oplossing voor de verzekerbaarheid van beroepsrisicos.

Het nieuwe WAO-stelsel, zoals voorgesteld door het kabinet, voorziet in een aparte regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die na verloop van tijd aanspraak krijgen op een uitkering gerelateerd aan het minimumloon. Uit cijfers blijkt dat de uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten in Nederland bij beroepsrisicos aanzienlijk lager zijn dan die van gedeeltelijk arbeidsongeschikten in andere EU-landen. Het kabinet vindt het daarom wenselijk dat er een aparte, extra regeling voor beroepsrisicos komt. In de adviesaanvraag aan de SER geeft het kabinet aan dat de voorkeur uitgaat naar een schadeverzekering, die werkgevers verplicht voor hun werknemers moeten afsluiten. Wanneer de werknemer als gevolg van een beroepsziekte of door een arbeidsongeval arbeidsongeschikt raakt dan wel overlijdt, moet de verzekeraar een schadevergoeding toekennen. De claimbeoordeling moet gebeuren door een onafhankelijk instituut, waarin werkgevers, werknemers en verzekeraars zijn vertegenwoordigd. Daarnaast moet er een klachteninstituut komen, dat bemiddelt en corrigeert bij conflicten over de uitvoering van de EGB.

Groot voordeel voor werknemer

Het Verbond is positief over de kabinetsplannen. Aansprakelijkheidsverzekeraars pleiten al langere tijd voor een directe verzekering voor beroepsrisicos, als alternatief voor de huidige situatie waarin naast sociale zekerheid via de WAO ook claims worden ingediend voor werkgeversaansprakelijkheid. Een adequate voorziening via de EGB maakt wettelijke uitsluiting van werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsgerelateerde risicos mogelijk, zoals die ook bestaat in omringende landen.

Groot voordeel van de EGB volgens het Verbond is dat de werknemer geen langdurige procedures meer hoeft te doorlopen om de werkgever aansprakelijk te stellen. De werknemer heeft immers een direct vorderingsrecht op de verzekeraar van de werkgever. Aansprakelijkheid van de werkgever is dan niet meer aan de orde.

Het Verbond is groot voorstander van een private uitvoering van de EGB, omdat verzekeraars al de nodige ervaring hebben met activiteiten op het terrein van preventie en reïntegratie.

Verzekerd!, december 2003