Vlaamse overheid

Vlaams milieuminister Ludo Sannen maakt de weg vrij voor 150 nieuwe jobs in de Vlaamse kringloopcentra. Via een ontwerp subsidiebesluit krijgen de kringloopcentra een "hergebruikbonus", een premie van 40 tot 100 euro per hergebruikte ton goederen. Het hiervoor vrijgemaakte budget wordt jaar na jaar groter en bereikt in 2007 4,5 miljoen euro. Met dat geld kunnen de Vlaamse kringloopcentra tussen 2004 en 2007 150 nieuwe banen scheppen. Rond die 150 jobs kunnen, in het kader van sociale tewerkstelling, telkens 5 laaggeschoolden worden geplaatst. Dat kan het totaal brengen op liefst 900 jobs tegen 2007.

De hergebruikbonus is mogelijk dankzij een decreetvoorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Malcorps (Groen!). Malcorps verkreeg in de commissie leefmilieu een herziening van de definitie "kringloopcentra" én een verruiming van de taakstelling van de kringloopcentra tot al wat met hergebruik van producten te maken heeft. Bovendien krijgt het departement Leefmilieu, dankzij het amendement van Malcorps, meteen de decretale bevoegdheid om financieel te investeren in kringloopcentra. Tot nu toe gebeurde dat vooral onrechtstreeks via gemeenten, provincies en via steun voor sociale tewerkstelling. Vlaams milieuminister Ludo Sannen speelt meteen in op deze nieuwe mogelijkheid. In een ontwerp subsidiebesluit voorziet hij de mogelijkheid om de Vlaamse kringloopcentra - waar momenteel reeds honderden mensen, vooral laaggeschoolden aan de slag zijn - extra te financieren.

Het nieuwe besluit voorziet voor de kringloopcentra in een hergebruikbonus: de kringloopcentra ontvangen van de overheid per hergebruikte ton goederen een premie. "De beslissing om meer te investeren in de kringloopcentra is gebaseerd op het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen. Tegen eind 2007 moet per Vlaming 5 kg afval hergebruikt worden. De kringloopcentra spelen in dit gebeuren een essentiële rol. Het geeft ons de kans om de zorg voor het milieu te linken aan het creëren van jobs. Hoe meer we doen voor het milieu hoe meer jobs er kunnen komen. Kortom, dit is én groen én sociaal," zo stelt minister Ludo Sannen.

In concreto krijgen de kringloopcentra via een nieuw subsidiebesluit 40 tot 100 euro per ton hergebruikt afval. Dat geld moet volgens het ontwerpbesluit worden geïnvesteerd in infrastructuur, kwaliteitsverbetering of personeel. Met de aangroei van dit omkaderend personeel kunnen dan, in het kader van sociale tewerkstelling, honderden extra jobs worden gecreëerd.

Verklaart minister Ludo Sannen: "Om tegen 2007 5 kg hergebruikt afval per Vlaming te halen, zijn investeringen nodig. Het aantal kringloopwinkels wordt daarom uitgebreid. Elke inwoner van Vlaanderen moet een trendy kringloopwinkel in zijn buurt hebben. Bovendien moeten al die winkels professioneel worden gerund. Ik voorzie dan ook steun naar omkadering toe. De werking van de kringloopcentra willen we optimaliseren. Dat kan door opleidingen te voorzien, of door begeleiding van de kringloopcentra door erkende bureaus voor sociale economie. Met de hergebruikbonus, een toelage per ton hergebruikt afval, realiseren we twee vliegen in een klap: we halen onze doelstelling, 5 kg hergebruikte afval per Vlaming tegen 2007 én we realiseren honderden jobs." Tussen 2004 en 2007 krijgen de kringloopcentra, via de hergebruikbonus, de beschikking over een steeds groter wordend budget. In 2007 moet dat oplopen tot 4,5 miljoen euro. In 2004 kunnen via deze hergebruikbonus 60 extra jobs voor begeleiders in kringloopcentra gerealiseerd worden. In 2007 worden er dat 150. Rond elke begeleider kunnen, in het kader van sociale tewerkstelling, 5 extra laaggeschoolde werknemers in dienst worden genomen. "Dit betekent dat tussen 2004 en 2007 900 bijkomende jobs kunnen worden gecreëerd."

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---