(Euronext Brussels) - Electrabel : Eerste veiling van virtuele productiecapaciteit (10/12/03 08:00 CET)

Op 9 december 2003 organiseerde Electrabel de eerste veiling van virtuele productiecapaciteit (167 MW basislast VPPs en 83 MW pieklast VPPs).

European Energy Derivatives Exchange nv (Endex) werd aangesteld om bepaalde diensten aan het veilingproces te verlenen, dit om de anonimiteit en de vertrouwelijkheid van de bieders te waarborgen.

Bijkomend werd IBM Business Consulting Services gevraagd op te treden als adviseur bij de implementatie van de veiling. Zij nam eveneens de taak van veilingmeester op zich.

PricewaterhouseCoopers LLP was aanwezig als Trustee en rapporteert aan de CREG over het verloop van de veiling.

De veiling per opbod, verliep in verschillende rondes, beperkt in de tijd, waarbij simultaan twintig producten werden aangeboden. De producten waren opgedeeld in twee groepen ( basis vermogen en piek vermogen). Elke groep was samengesteld uit producten met verschillende duurtijd en diverse startdata.

Deze opsplitsing laat de bieders een ruime vrijheid bij hun keuze om een pakket samen te stellen dat het beste aan hun noden tegemoet komt.

De veiling werd afgesloten na 9 rondes. 18 bieders hebben deelgenomen aan de veiling waarvan er 7 een of meerdere producten hebben verworven. In totaal werd 92 % of 230 MW van de aangeboden capaciteit verkocht.

Het vraag en aanbod-mechanisme van deze veiling heeft voor de succesvolle bieders geleid tot voor hen aanvaardbare prijzen, die blijkbaar nauw aansluiten met de huidige Nederlandse marktprijzen.

Deze eerste veiling betekent een belangrijke bijdrage in het liberaliseringsproces dat vandaag in de Belgische energiemarkt plaatsvindt. Door concurrenten toegang te geven tot bevoorradingsmogelijkheden, toont Electrabel haar bereidheid actief mee te werken aan de liberalisering. Daarenboven zet het positieve resultaat Electrabel er toe aan om op de ingeslagen weg voort te gaan en de aangekondigde trimesteriele veilingen te blijven organiseren zoals aangekondigd.

Electrabel moedigt dan ook de partijen - die vandaag niet deelgenomen hebben - aan om zich in te schrijven voor de volgende veilingen.

Alle informatie hierover zal verder gepubliceerd worden op de VPP website www.endex.nl/vpp http://www.endex.nl/vpp

Electrabel, een Europese leverancier van globale energieoplossingen op maat

Electrabel behoort tot de kopgroep van de energieondernemingen in Europa en is marktleider in de Benelux. Zij grijpt de opening van de elektriciteits- en aardgasmarkt aan om haar aanbod van energieproducten en -diensten uit te bouwen in Europa. Voor elke klant heeft ze een aanbod dat gekenmerkt is door kwaliteit en nabijheid en dat steunt op commerciële dochterondernemingen en partnerschappen met plaatselijke operatoren. Haar doelstelling is: haar elektriciteitsverkoop van 1999 verdubbelen in volume tegen 2004.

Electrabel beheert in Europa een gediversifieerd productiepark van 28 500 MW en oefent tradingactiviteiten uit op alle energiemarkten. In België exploiteert zij distributienetten voor elektriciteit en aardgas in opdracht van distributienetbeheerders.

Electrabel maakt deel uit van Tractebel, een internationale onderneming op het vlak van energie en diensten, dochter van SUEZ.

Pers:

Investor relations:

Lut Vande Velde ( +32 2 518 63 47 lut.vandevelde@electrabel.com

Patrick H. De Vos ( +32 2 518 65 90 patrick.devos@electrabel.com

Fernand Grifnée ( +32 2 518 63 34 fernand.grifnee@electrabel.com

www.electrabel.com

Ce communiqué est également disponible en français. This press release is also available in English.

Bron : Electrabel