TNO

Persberichten 2003

TNO wordt Nationaal Buro voor Registratie van Mijnbouw Chemicaliën

09 december 2003

TNO gaat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ondersteunen bij het registreren en beoordelen van het gebruik van offshore mijnbouwchemicaliën. Deze chemicaliën worden ondermeer gebruikt om de boorkoppen te smeren, om de installatie te beschermen tegen corrosie of om de platformen te reinigen Op 1 december tekenden de Inspecteur-generaal der Mijnen, de heer J.W. de Jong en dhr. H.P. Baars, adjunct-directeur TNO Milieu Energie en Procesinnovatie hiertoe een overeenkomst.

Het beoordelen van aanvragen en het uitgeven van vergunningen voor het gebruik en de lozing van deze chemicaliën behoort tot de wettelijke taken van het SodM. Het toegepaste systeem voor vergunningverlening is ingebed in internationale afspraken tussen de Noordzee landen (OSPAR conventie). TNO speelt al meer dan 10 jaar een belangrijke rol binnen dit internationale kader. Zo heeft ze het CHARM model (Chemical Hazard Assessment and Risk Management) ontwikkeld, dat inmiddels in de wetgeving van alle Noordzeelanden is geïmplementeerd. De gegevens waarop dit model de milieubezwaarlijkheid van offshore mijnbouwchemicaliën bepaalt, worden op internationaal vastgestelde formulieren vermeld (het zg. HOCNF).

TNO zal als Nationaal Buro voor de registratie van offshore mijnbouwchemicaliën de formulieren beoordelen op volledigheid en correctheid en het SodM adviseren over de uiteindelijke vergunningverlening.

TNO Milieu Energie en Procesinnovatie

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer T 015 269 49 75

June Vasconcellos T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft