STICHTING HOUT EN MEUBEL

Start onderwijs op maat in timmerindustrie

Woerden, 10 december 2003

Start onderwijs op maat in timmerindustrie

De eerste kandidaten EVC loopbaantraject ontvangen hun boekenpakket

Op dinsdag 9 december overhandigde de heer Frans Bastiaansen, secretaris van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten, het boekenpakket aan de eerste deelnemers van het EVC-project van SH&M. Met deze overhandiging is officieel het startsein gegeven voor de kortdurende scholing van 37 werknemers in de timmerindustrie.

Het EVC-project richt zich op het erkennen van competenties, waardoor ervaren werknemers, zonodig aangevuld met specifieke scholing, in korte tijd een volwaardig mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4 kunnen verkrijgen. Met het verstrekken van de boekenpakketten rondt SH&M het eerste deel van het proefproject af. Het ligt in de planning om fase twee, de scholing van de kandidaten, uiterlijk eind september 2004 af te ronden.

Van portfolio naar diploma

In de afgelopen maanden inventariseerden maar liefst 41 werknemers in de timmerindustrie hun eigen competenties en legden zij een en ander vast in een portfolio. Daarbij zijn de kandidaten begeleid door enkele opleidingsadviseurs van SH&M. Bij sommige kandidaten werden praktijktoetsen en interviews afgenomen. SH&M stelde de eindbeoordeling en het preadvies op waarna ROC Friesland de eindcontrole uitvoerde. Na beoordeling van de portfolio's bleken al vier kandidaten direct in aanmerking te komen voor een mbo-diploma. De overige kandidaten ontvingen van SH&M een persoonlijk scholingsadvies voor de nog ontbrekende competenties.

Onderwijs op maat

De kandidaten kunnen vanaf nu starten met een modulair onderwijstraject. Iedere kandidaat heeft een eigen pakket. Per module heeft SH&M lesmateriaal met theorievragen en praktijkopdrachten ontwikkeld. Een module zal naar schatting drie maanden in beslag nemen. De praktische scholing vindt zoveel mogelijk op de werkplek plaats. Voor de theorie is men aangewezen op zelfstudie. Alle kandidaten kunnen tijdens het traject de nodige ondersteuning krijgen van SH&M. De organisatie heeft daarvoor een contactpersoon ingezet die helpt bij inhoudelijke en praktische vragen.

Einde bericht

Noot voor de redactie/