Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 december 2003

Vragen van de leden Heemskerk en Hamer (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

* Kent u het artikel "Opgeheven school/ fatale datum nu echt fataal", verschenen in Trouw op 5 december 2003?

* Klopt het dat de gemeente Alkmaar sinds het fusiebesluit in de raad op 26 juni 2003 nog maar 11 scholen heeft die geld ontvangen vanuit uw ministerie, terwijl het aantal toegestane scholen 12 is?

* Klopt het dat het ministerie niet bij het verantwoordelijke orgaan informatie heeft ingewonnen, toen er op 25 april telefonisch werd nagegaan of er in Alkmaar nu al een besluit was genomen over een fusie tussen de Cilinder en de Lierelandschool?

* Bent u van mening dat u vervolgens voldoende informatie heeft ingewonnen om over te gaan tot handelen, in de wetenschap dat de gevolgen daarvan zouden leiden tot het sluiten van een basisschool?

* Bent u van mening dat de gemeente Alkmaar voldoende tijd heeft gehad om de complexe veranderingen van haar eigen schoolaanbod naar eigen inzicht en uitgaande van het toegestane aantal scholen in te richten?

* Bent u ervan overtuigd dat u geen premature conclusies heeft getrokken op basis van het telefoongesprek van 25 april 2003 met een medewerker van de Belloschool, terwijl zowel de gemeente als de schoolbestuurders er alles aan willen doen om deze Belloschool open te houden, hetgeen ook blijkt uit de fusie van de Cilinder en de Lierelandschool?

* Deelt u de mening dat de Belloschool recht heeft op een Brin-nummer nu het complexe veranderingsproces naar tevredenheid voltooid is en Alkmaar met een zelfstandige Belloschool binnen het toegestane aantal scholen blijft?

* Kunt u daarom de Belloschool met terugwerkende kracht per 1 augustus 2003 weer voorzien van een Brin-nummer?