Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 december 2003

Vragen van de leden Albayrak, Wolfsen, Dijsselbloem en Depla (allen PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Economische Zaken

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat energiebedrijf Eneco inschat dat er in de stad Utrecht 600 tot 800 illegale wietplantages in woonhuizen zijn en in de provincie Utrecht 3000 tot 4000?

2. Acht u deze cijfers een adequate inschatting van de feitelijke situatie?

3. Is de situatie in Utrecht vergelijkbaar met die in andere steden? Graag een toelichting op het antwoord.

4. Is er in heel Nederland inmiddels sprake van een nauwe samenwerking tussen de energiebedrijven, politie en het openbaar ministerie om illegale wietplantages sneller op te rollen? Zo ja, hoe heeft deze samenwerking vorm gekregen? Zo nee, bent u bereid tot landelijke afspraken te komen waarin deze samenwerking structureel vorm krijgt?

5. Bent u in dit verband bereid om nut en noodzaak van het binnenshuis controleren van leidingen en aansluitingen door het energiebedrijf bij nieuwe huurders of eigenaren te bezien en kun u nagaan of hierover afspraken te maken zijn met de energiebedrijven?

6. Hoeveel illegale wietplantages in woonhuizen zijn er het afgelopen jaar opgerold in de stad Utrecht en hoeveel landelijk? Vindt u dat van de huidige pakkans voldoende preventieve werking uitgaat?

7. Gaat van de huidige strafmaat voor illegale wietteelt voldoende preventieve werking uit?

8. Bent u bereid om te bewerkstelligen dat het in een woonhuis of woonwijk illegaal telen van wiet als strafverzwarende omstandigheid wordt aangemerkt?

9. Wat bent u voornemens te doen aan de merchandising van professionele kweekapparatuur, onder andere in zogenaamde growshops?

De Gelderlander, 9 december 2003