Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persbericht

Remkes keert prestatiebeloning politiekorpsen uit

10 december 2003

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) keert aan 15 van de 26 politiekorpsen in totaal bijna 17 miljoen euro prestatiebeloning uit. Deze korpsen hebben de beste prestaties over 2002 gerealiseerd; verbeterd; ofwel vergeleken met hun eigen prestaties over het jaar ervoor (2001), ofwel vergeleken met andere, vergelijkbare korpsen. Elf korpsen hebben geen prestatiebeloning verdiend. Dit schrijft Remkes aan de Tweede Kamer.


---

Prestatiebekostiging is een instrument om de politie te beoordelen en te sturen op meetbare prestaties. Op die manier zal de politie zich in het werk ook richten op het behalen van die prestaties. Eerder dit jaar heeft minister Remkes in een landelijk convenant met alle korpsen prestatie-afspraken gemaakt, gevolgd door een vertaling daarvan in regionale convenanten. Het uitbetalen van de prestatiebekostiging over 2003 (volgend jaar) zal op die regionale convenanten aansluiten.

Voor het beoordelen van de prestaties van de korpsen is gekeken naar punten als tevredenheid van het publiek over het optreden van de politie, het aantal arrestaties en staandehoudingen, het aantal verdachten dat de politie aanlevert aan het Openbaar Ministerie, en de snelheid en efficiency van processen binnen de politie.

Bij het belonen van prestaties waren er twee categorieën:
- het verbeteren van de prestaties in 2002, vergeleken met de eigen prestaties in 2001; deze categorie telt voor driekwart mee;
- de prestaties vergeleken met andere, vergelijkbare politiekorpsen; deze categorie telt voor één kwart mee, en er was dit jaar zowel een beloning voor de winnaar binnen het cluster als voor de tweede plaats.

In de eerste categorie hebben alleen het politiekorps Amsterdam-Amstelland en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hun prestaties in 2002 vergeleken met het jaar ervoor dusdanig verbeterd, dat zij voor dit onderdeel hun volledige prestatiebeloning krijgen. Deze twee korpsen hebben op 14 van de 19 meetpunten positief gescoord. Negen andere politiekorpsen halen op dit onderdeel de helft binnen. Zij hebben op 10, 11 of 12 van de 19 meetpunten positief gescoord.

In de tweede categorie (onderlinge vergelijking) zijn er zes korpsen winnaar, en hebben vier korpsen de tweede plaats binnen hun cluster bereikt. In deze categorie krijgen er dus tien korpsen prestatiebeloning. De regiopolitie Twente heeft landelijk gezien de meeste punten gescoord in de onderlinge vergelijking, en kan dus gezien worden als het best presterende politiekorps. Twente haalde 68 uit de 80 te behalen punten.

Elf korpsen hebben geen prestatiebeloning verdiend, omdat zij
- in 2002 geen significante verbetering van prestaties ten opzichte van 2001 hebben geleverd;


- niet de winnaar of tweede werden binnen hun cluster van vergelijkbare korpsen;
- of niet voldoende aantoonbare prestatiegegevens konden leveren (zes korpsen).


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 11 december 2003