European Union

( Nederlands ) related items.
---

BEMIDDELINGSCOMITE PARLEMENT-RAAD - AKKOORD OVER HET GEMEENSCHAPPELIJK EUROPEES LUCHTRUIM

10/12/2003 - Press:368 Nr: 15960/03 ( Nederlands )

15960/03 (Presse 368) 1 NL Brussel, 10 december 2003 15960/03 (Presse 368) (OR. en) BEMIDDELINGSCOMITE PARLEMENT - RAAD AKKOORD OVER HET GEMEENSCHAPPELIJK EUROPEES LUCHTRUIM

De Raad en het Europees Parlement, zijn gisteravond in het kader van het bemiddelingscomité 1 bijeengekomen en hebben een akkoord bereikt over het pakket van vier ontwerp-verordeningen die ertoe strekken een "gemeenschappelijk Europees luchtruim" tot stand te brengen door de invoering van gemeenschappelijke voorschriften betreffende het gebruik van het luchtruim in de Gemeenschap, teneinde vertragingen in het luchtvaartverkeer en de congestie van het luchtruim te verminderen. Dit akkoord moet nu worden goedgekeurd door het Parlement (met een meerderheid van de uitgebrachte stemmen) en door de Raad (gekwalificeerde meerderheid van stemmen) alvorens de verordeningen kunnen worden aangenomen. Het pakket inzake het "gemeenschappelijk Europees luchtruim" omvat vier ontwerp-verordeningen: een kaderverordening en drie uitvoeringsverordeningen die betrekking hebben op de verlening van luchtvaartnavigatiediensten, de organisatie en het gebruik van het luchtruim, en de interoperabiliteit van het Europese netwerk voor luchtverkeersbeveiliging. Deze wetgevingsvoorstellen zijn er met name op gericht de veiligheid te vergroten en aan te scherpen, en het luchtruim opnieuw te structureren op basis van de verkeersstroom in plaats van de nationale grenzen. Het bemiddelingscomité kwam tot een oplossing voor alle onopgeloste punten, waarvan het merendeel betrekking had op militaire aspecten van het gemeenschappelijk Europees luchtruim en op de kwestie van functionele luchtruimblokken. Het bereikte akkoord omvat met name het volgende: De kaderverordening, die algemene bepalingen bevat tot vaststelling van een algemeen kader voor de totstandbrenging van het gemeenschappelijk Europees luchtruim. De belangrijkste punten waarover overeenstemming werd bereikt, betroffen:
1 Het bemiddelingscomité telt dertig leden: 15 leden van het Europees Parlement en 15 vertegenwoordigers van de Raad. Covoorzitters van de vergadering waren de heer Georgios Dimitrakopoulos, ondervoorzitter van het Europees Parlement, en de heer Paolo Ugge, staatssecretaris van Infrastructuurvoorzieningen en van Vervoer. 15960/03 (Presse 368) 2 NL
- De civiel-militaire samenwerking: in de tekst van de verordening staat dat de lidstaten een algemene verklaring hebben aangenomen over militaire aangelegenheden die verband houden met het gemeenschappelijk Europees luchtruim. Overeenkomstig deze verklaring zeggen de lidstaten toe hun civiel-militaire samenwerking te versterken en, indien en voorzover dat door alle betrokken lidstaten noodzakelijk wordt geacht, de samenwerking tussen hun strijdkrachten in alle aangelegenheden op het gebied van luchtverkeersbeveiliging te bevorderen. Er werd tevens overeengekomen deze verklaring bekend te maken in het Publicatieblad van de Europese Unie. Anderzijds zal het Comité voor het gemeenschappelijk luchtruim, dat na de inwerkingtreding van deze verordening zal worden ingesteld, ervoor moeten zorgen dat de belangen van alle categorieën gebruikers van het luchtruim in aanmerking worden genomen.
- Eurocontrol: zal worden betrokken bij de voorbereiding van de uitvoeringsmaatregelen die binnen zijn bevoegdheid liggen, op grond van het door het Comité voor het gemeenschappelijk luchtruim overeengekomen mandaat. Vertegenwoordigers van Eurocontrol zullen in voorkomend geval op de vergaderingen van het dit comité worden uitgenodigd in de hoedanigheid van waarnemers of deskundigen.
- Raadgevend orgaan voor de luchtvaart: dit orgaan zal bestaan uit vertegenwoordigers van de verleners van luchtvaartnavigatiediensten, de verenigingen van gebruikers van het luchtruim, de luchthavens, de producerende industrie en de vertegenwoordigende lichamen van het beroepskader. Het zal de Commissie adviseren over technische aspecten van de verwezenlijking van het gemeenschappelijk Europees luchtruim. De luchtruimverordening die betrekking heeft op de organisatie en het gebruik van het gemeenschappelijk Europees luchtruim. Op basis daarvan wordt de scheiding tussen het hoger en het lager luchtruim vastgesteld op vliegniveau 285. In een eerste fase zal het Europees vluchtinformatiegebied voor het hoger luchtruim (EUIR) worden ingesteld. Dit zal samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten nodig maken ten behoeve van de toenemende harmonisatie van de luchtruimclassificatie. In dit verband geldt het volgende:
- Om een zo groot mogelijke capaciteit van en doeltreffendheid in het netwerk voor luchtverkeersbeveiliging te bewerkstelligen, zal het hoger luchtruim worden heringedeeld in functionele luchtruimblokken. De vaststelling en de wijziging van de functionele luchtruimblokken zullen onder de bevoegdheid van de betrokken lidstaten vallen. Deze moeten echter technisch advies kunnen inwinnen bij Eurocontrol. Indien er moeilijkheden optreden bij het bereiken van overeenstemming tussen lidstaten over een grensoverschrijdend functioneel luchtruimblok, kunnen zij de zaak voor advies voorleggen aan het Comité voor het gemeenschappelijk luchtruim.
- Wat het vluchtinformatiegebied voor het lager luchtruim betreft, is in de tekst bepaald dat de Commissie uiterlijk op 31 december 2006 een verslag indient. De dienstverleningsverordening, die ertoe strekt gemeenschappelijke eisen vast te stellen voor de veilige en doeltreffende verlening van luchtvaartnavigatiediensten op naadloze, interoperabele wijze in de gehele Gemeenschap. De verordening voorziet in een geharmoniseerd certificeringssysteem en in voorschriften voor de aanwijzing van dienstverleners. Over alle nog onopgeloste punten bereikte het bemiddelingscomité overeenstemming, met name met betrekking tot het onderstaande:
- De vergunning van luchtverkeersleiders: in de tekst is thans bepaald dat de Commissie in voorkomend geval zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van deze verordening een voorstel zal indienen betreffende de verlening van vergunningen aan luchtverkeersleiders. In een nieuwe overweging staat dat regelingen zullen worden getroffen om systemen voor de verlening van vergunningen aan luchtverkeersleiders te harmoniseren teneinde de beschikbaarheid van luchtverkeersleiders en de wederzijdse erkenning van vergunningen te bevorderen. 15960/03 (Presse 368) 3 NL De interoperabiliteitsverordening die een tweeledige doelstelling heeft. Zij strekt ertoe interoperabiliteit tot stand te brengen tussen de verschillende systemen, onderdelen en bijbehorende procedures van het Europese netwerk voor luchtverkeersbeveiliging, alsook de invoering te bevorderen van nieuw overeengekomen en goedgekeurde operationele en technologische concepten in luchtverkeersbeveiliging. Er werd een akkoord bereikt over de datum van de overgangsbepalingen voor het in dienst stellen van systemen en onderdelen van het Europees netwerk voor luchtverkeersbeveiliging.
---

Internet: http://ue.eu.int/ E-mail: press.office@consilium.eu.int Voor meer informatie 32 2 285 62 19 - 32 2 285 63 19