CPS ONDERWIJSONTWIKKELING

Landelijke verkiezing Docent van het Jaar voor het voortgezet onderwijs

CPS onderwijsontwikkeling en advies organiseert met medewerking van onderwijstijdschrift Van twaalf tot achttien en de Volkskrant dit jaar voor de vijfde maal de verkiezing Docent van het Jaar voor het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo). Met de verkiezing wil de organisatie het belang van goede docenten benadrukken door de beroepsgroep in zijn geheel, en een uitmuntende docent in het bijzonder, op een positieve manier onder de aandacht brengen.

De verkiezing is inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat een enorm positieve uitstraling heeft op de drie genomineerde docenten, waaronder de uiteindelijke winnaar, maar uiteraard ook op hun collega s en de rest van de school. Met name de feestelijke prijsuitreiking op woensdag 10 december 2003 is een ware happening voor de genomineerden, hun leerlingen en collega s. De winnaar is een jaar lang een ambassadeur voor het voortgezet onderwijs en staat symbool voor alle professionele docenten in Nederland.

Procedure
De inschrijving is inmiddels gestart en sluit op 27 oktober 2003. Docenten kunnen aangemeld worden via de site www.docentvanhetjaar.nl of middels een aanmeldingsformulier dat aan te vragen is bij het wedstrijdsecretariaat (Jacqueline Hardy, e-mail: j.hardy@cps.nl, telefoon: 033 453 43 84). Iedere school of nevenvestiging wordt van harte uitgenodigd om een docent voor te dragen.

Uit alle inzendingen selecteert een deskundige jury drie genomineerden die meedingen naar de titel. De drie genomineerden worden door de jury in een persoonlijk gesprek nader ondervraagd, waarna besloten wordt wie de felbegeerde titel Docent van het Jaar 2003 verdient. De bekendmaking van de uiteindelijke winnaar vindt plaats op 10 december 2003 bij CPS, Plotterweg 30 in Amersfoort. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de media van harte welkom. Gezien het beperkt aantal plaatsen is aanwezigheid bij de prijsuitreiking uitsluitend mogelijk wanneer deze zich voor 8 december 2003 melden bij het wedstrijdsecretariaat (Jacqueline Hardy, e-mail: j.hardy@cps.nl, telefoon: 033 453 43 84).

Criteria
De kandidaten voor de titel Docent van het Jaar worden beoordeeld op vijf criteria: allereerst het functioneren als beroepsbeoefenaar, pedagoog en didacticus. Ook van belang is de wijze waarop de kandidaat functioneert als gesprekspartner voor zowel leerlingen, ouders als collega s. Bovendien bekijkt de jury of de docent een bepaalde aanvullende competentie bezit of een bijzondere activiteit ontplooit waarin hij of zij duidelijk uitblinkt.

Daarnaast is het voor de jury ook van belang hoe de voordracht van een docent tot stand is gekomen. Als behalve collega s ook een afvaardiging van leerlingen meebeslist over de voordracht, werkt dat zeker in het voordeel van de kandidaat.

Juryleden
drs. Annet Kil (voorzitter SBL)
drs. Pieter Hettema (voorzitter VVO)
drs. Walter Dresscher (voorzitter Aob)
prof. dr. Marc Vermeulen (hoogleraar onderwijssociologie Open Universiteit)
drs. Geerle van Wijk (pedagoog en afgevaardigde van TeleacNOT) drs. Alien Cnossen (marktmanager voortgezet onderwijs CPS)

Prijzen
De hoofdprijs is uiteraard de eervolle titel Docent van het Jaar 2003 en het hierbij behorende,
unieke bronzen beeldje De KlasseMeester. Daarnaast hebben de Volkskrant en CPS verschillende prijzen ter beschikking gesteld voor de drie genomineerden en hun collega docenten.

Data
Einde inschrijvingstermijn docenten: 27 oktober 2003 Bekendmaking drie genomineerde docenten: 3 november 2003 Einddatum aanmelding media voor prijsuitreiking: 8 december 2003 Bekendmaking winnaar/feestelijke prijsuitreiking bij CPS in Amersfoort: 10 december 2003

57
Noot voor de redactie,