Amnesty International


Persbericht Amsterdam, 15 oktober 2003

Nederland
10 december: 'Een mooie dag voor mensenrechten'

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Tien december is sindsdien de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Onder het motto 'Een mooie dag voor mensenrechten' laat Amnesty International dit jaar van zich horen met grootschalige evenementen op zes plaatsen in het land. Meer dan 75 bekende Nederlanders hebben hiervoor hun belangeloze medewerking toegezegd.

In Utrecht, Rotterdam, Groningen, Den Bosch, Deventer en Nijmegen komen feestelijke circustenten te staan op centrale pleinen in de stad. Daar zullen acteurs als Huub Stapel, Katja Schuurman, Victor Renier en Gijs Scholten van Asschat verhalen voordragen. Deze verhalen zijn gebaseerd op Amnesty-cases en bewerkt door scenaristen Maria Goos, Frank Ketelaar, Hugo Heijnen en anderen. De voordrachten worden afgewisseld met optredens van gerenommeerde cabaretiers en stand-up comedians. Het geheel wordt gepresenteerd door bekende televisie-presentatoren als Ivo Niehe, Sylvana Simons en Matthijs van Nieuwkerken. Het programma wordt afgesloten met optredens van dj's als DJ Jean en Roland Molendijk. Het evenement vindt plaats van 17.00 uur tot 21.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Handtekeningen
Met deze actie vraagt Amnesty op 10 december aandacht voor het moedige werk van mensenrechtenactivisten wereldwijd. Mensenrechtenactivisten brengen de idealen uit de Universele Verklaring in de praktijk. Sommige van hen zijn wereldberoemd: Nelson Mandela, de Dalai Lama. Vele duizenden anderen doen hun werk in de anonimiteit, vaak met schaarse middelen en onder hoge druk. Zij werken in de frontlinie, tegen onrecht, discriminatie, achterstelling en armoede.

Amnesty wil deze mensen steunen. Tientallen bekende Nederlanders willen hen steunen. Wij vragen alle andere Nederlanders zich bij deze steun aan te sluiten. Zij kunnen dit doen door een handtekening te zetten voor de bescherming van mensenrechtenactivisten. Honderden vrijwilligers zamelen op 10 december handtekeningen in, zowel in de plaatsen van de evenementen als elders in het land. De handtekeningen zullen worden aangeboden aan regeringen van landen waar mensenrechtenactivisten grote risico's lopen. Amnesty roept de regeringen op om deze mensen te steunen en te beschermen.

Rights Supporters
Amnesty heeft bovendien zes jonge mensenrechtenactivisten ('Rights Supporters') uitgenodigd; uit elk continent één. Zij bezoeken in december scholen, waar ze Nederlandse jongeren vertellen over hun werk en hun land. Deze 'Rights Supporters' zijn op 10 december ook aanwezig tijdens het evenement in hun regio.