Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 96: VEILING FREULEFLAT (07-11-2003)

Freule Lauta van Aysmaflat wordt geveild

Het college van B en W heeft op 1 oktober bekend gemaakt dat de gemeente overgaat tot verkoop van de Freule Lauta van Aysmaflat. Dit gaat gebeuren door de flat te laten veilen.

Veilingprocedure
De verkoop van de Freule Lauta van Aysmaflat gebeurt door een veilingprocedure. In de Rijnpost van vrijdag 7 november wordt de veiling van de Freule Lauta van Aysmaflat gepubliceerd. De wet schrijft voor dat tussen de publicatie van de veiling en de uitvoering daarvan tenminste een termijn van 30 dagen in acht moet worden genomen. De veiling vindt plaats in twee aparte zittingen, op de woensdagen 10 en 17 december. De eerste is een veiling bij opbod, de tweede is bij afslag.
De gemeente heeft het recht de flat niet te gunnen, als zij de hoogst geboden prijs te laag vindt.

Onderhandse bieding
Tot woensdag 3 december is het echter voor een ieder ook mogelijk een onderhands bod uit te brengen. Dit moet schriftelijk worden ingediend bij de notaris.
Zowel de gemeente als de stichting kan tot maximaal een week voor de eerste veilingdag de president van de rechtbank vragen een bindende beslissing te nemen over een ontvangen onderhandse bieding. Door indiening van het verzoek bij de rechtbank vervallen de vastgestelde veilingdata. Bij toewijzing van het verzoek, vindt verkoop plaats volgens de voorgelegde onderhandse bieding. Bij afwijzing van het verzoek stelt de president van de rechtbank een nieuwe data voor de veiling vast, die opnieuw moeten worden gepubliceerd.

De gemeente kan de flat verkopen omdat zij het recht van eerste hypotheek heeft. Een hypotheekakte kan beschouwd worden als een volmacht tot verkoop, als de debiteur in gebreke blijft. De stichting FLvA is in gebreke gebleven, omdat zij niet in staat was de rente en aflossing van de Nederlandse Waterschapsbank te betalen. Daarop werd de gemeente aangesproken als borg. De gemeente heeft het recht van eerste hypotheek en kon op basis van dat recht overgaan tot verkoop van de flat.