Ingezonden persbericht

Publieksdebat kleine en lichte wapens

Utrecht, 12 november 2003

Breng Kleine Wapens Onder Controle

Driedaagse conferentie sluit af met publieksdebat over rol Stabiliteitsfonds beheersing kleine en lichte wapens

Op woensdagavond 10 december organiseert Pax Christi in Grand Café Dudok (Den Haag) een debat over de beheersing van kleine en lichte wapens in conflictgebieden en post-conflictgebieden. Op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens vormt dit debat de afsluiting van de driedaagse internationale conferentie Controlling the Demand for Small Arms: the Search for Strategies in Africa and the Balkans.

In het kader van de campagne Breng Wapens Onder Controle om de Arms Trade Treaty bindend te maken organiseert Pax Christi op 8, 9 en 10 december een internationale conferentie over kleine en lichte wapens. In vergelijking met andere soorten wapens zijn kleine en lichte wapens de afgelopen 50 jaar verantwoordelijk geweest voor het grootste aantal slachtoffers. Op 8 en 9 december zijn het met name experts uit de Balkan, het Grote Meren Gebied en de Hoorn van Afrika die met elkaar in communicatie treden. Dit deel van de conferentie heeft een besloten dan wel semi-besloten karakter: publiek en pers zijn uiteraard welkom maar de aard van die dagen is die van een expertmeeting.

Op woensdag 10 december wordt de driedaagse conferentie afgesloten met een debat dat bestemd is voor een breder publiek. De plaats van handeling is Grand Café Dudok in Den Haag. Centraal zal staan welke verantwoordelijkheid de Nederlandse politiek en de Nederlandse overheid heeft met name in het ondersteunen van organisaties en bewegingen die aan vrede werken in regio's waar de (nationale) overheid niet over het geweldmonopolie beschikt. En welke rol kan het Stabiliteitsfonds in deze problematiek spelen? Relevante vragen, zeker met het oog op de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken verderop in de maand december.

Op 8 oktober hebben Cordaid en Pax Christi een eerste aanzet gedaan in de discussie rond het Stabiliteitsfonds. Toen traden o.a. politici als Kathleen Ferrier, Bert Koenders en Mat Herben met elkaar in een publiek debat. Waar het debat toen in meer abstracte zin over het Stabiliteitsfonds handelde, zal de discussie op 10 december meer nauwgezet gaan over de inzetbaarheid van middelen uit dit fonds in situaties waar de staat faalt en kleine en lichte wapens in overvloed in omloop zijn.

Datum: Woensdag 10 december
Plaats: Grand Café Dudok Den Haag
Hofweg 1/A,
Den Haag
Deelname: Minister Agnes van Ardenne (ovb), Bert Koenders (PvdA, Tweede Kamer ovb), Mat Herben (LPF, Tweede Kamer), Mr Oyugi Onono (Nairobi Secretariat on Small Arms and Light Weapons), Canon Joyce Nima (UJCC/Uganda Focal Point on Small Arms), Jan Gruiters (Directeur, Pax Christi), Simon Simonse (Expert kleine en lichte wapens, Pax Christi) Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Voertaal: Nederlands
Entree: Gratis, aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst en kan bij Marcel van den Tooren bij voorkeur via e-mail: vandentooren@paxchristi.nl of telefonisch 030 - 242 84 93. Informatie: Voor meer informatie over de expertmeeting van 8 en 9 december belt of mailt u met Marcel van den Tooren.


---- --