Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


10/12/03 Presentatie Prins Claus Prijzen 2003

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Johan Friso en Prins Constantijn der Nederlanden, de erevoorzitters van het Prins Claus Fonds, zijn 10 december 2003 aanwezig bij de presentatie van de Prins Claus Prijzen 2003 in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De presentatie staat dit jaar in het teken van ontwikkeling en innovatie van Crafts (ambachten).

De hoofdprijs van 100.000 euro is toegekend aan de heer Wang Shixiang (China) als erkenning voor zijn deskundige en vernieuwende onderzoek naar Crafts in China. Vanwege de hoge leeftijd van de heer Wang Shixiang vindt de uitreiking van de hoofdprijs plaats op de Nederlandse ambassade in Peking, op 3 december. De prijs wordt overhandigd door Prins Johan Friso. Beelden van de uitreiking in Peking worden een week later getoond tijdens de presentatie van de Prins Claus Prijzen in Amsterdam.

Naast de hoofdprijs zijn tien Prins Claus Prijzen van 25.000 euro toegekend. Op 10 december overhandigt Prins Constantijn een van die prijzen aan de heer Nader Fergany en mevrouw dr. Rima Khalef Hunaidi voor het Arab Human Development Report 2002. Het is een kritisch rapport, geschreven door Arabische intellectuelen en beleidsmakers, over sociale, culturele en economische vraagstukken in de Arabische wereld.

De andere negen Prins Claus Prijzen van 25.000 euro zijn toegekend aan:


- Mathare Youth Sports Association (Kenia), jeugdsportvereniging die een belangrijke maatschappelijke rol speelt in de sloppenwijken van Nairobi, Kenia.

- Carlinhos Brown (Brazilië), muzikant die door het combineren van muziek en activiteiten op het gebied van sociale ontwikkeling, problemen bestrijdt in zijn wijk in Salvador, Brazilië.
- New Argentinian Cinema: Lita Stantic (Argentinië), filmproducent van nieuwe Argentijnse experimentele kwaliteitsfilms, die met een minimum aan budget en middelen zijn gemaakt.

- District Six Museum (Zuid-Afrika), museum over de geschiedenis van een multiraciale gemeenschap in Kaapstad, die in opdracht van de apartheidsregering werd verplaatst.

- Hasan Saltik (Turkije), oprichter van Kalan-muzieklabel die, ondanks veel tegenstand, muziek uitbrengt van onderdrukte minderheden in Turkije.

- Mick Pearce (Zimbabwe), architect, vernieuwer op het gebied van ecologisch en duurzaam ontwerpen.

- Reyum Institute of Arts and Culture (Cambodja), onafhankelijk instituut voor behoud en stimulering van traditionele en hedendaagse kunst en cultuur uit Cambodja.

- G.N. Devy (India), culturele activist die zich inzet voor het behoud van de geschiedenis, talen en opvattingen van onderdrukte gemeenschappen in de deelstaat Gujerat in India.
- Biboki Weavers: Yovita Meta (West-Timor), oprichter van een organisatie van wevers, die oude technieken moderniseert en vernieuwende ontwerpen stimuleert.

Deze negen laureaten nemen de Prins Claus Prijzen 2003 in ontvangst in het land waar zij momenteel woonachtig zijn.

De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan kunstenaars en denkers en aan culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en de Caraïben, voor bijzondere prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De kwaliteit van het werk en een toegevoegde waarde van het werk voor cultuur en samenleving in bredere zin zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prijs. Het Prins Claus Fonds hanteert een breed cultuurbegrip waarin plaats is voor alle artistieke en intellectuele disciplines, wetenschap, media en educatie.