NOC*NSF


Buisman ontvangt International Fair Play Trophy

ARNHEM - Dr. Albert Buisman ontvangt zaterdag in het Sportmuseum in Lausanne de Willi Daume International Fair Play Trophy uit handen van het Comité International pour le Fair Play (CIFP).

Dr. Buisman is als sportpedagoog verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en mag de Fair Play Trophy in ontvangst nemen vanwege het bevorderen en stimuleren van Fair Play.

Vanaf het begin van de jaren 80 besteedt hij in zijn onderzoek veel aandacht aan fair play in de sport speciaal met betrekking tot de betekenis die dat heeft voor kinderen en jongeren. Bij fair play gaat het volgens hem niet alleen om het terugdringen van geweld, maar ook om gelijke speelsterkte en het scheppen van gelijke kansen om mee te doen. Betekenissen die speciaal voor de jeugd van groot belang zijn. Door middel van publicaties voor de sportpraktijk, lezingen, cursussen en campagnes probeerde hij het nadenken over de fair play gedachte te stimuleren, niet in de laatste plaats bij de jeugd zelf.

Het Stedelijk Lyceum Enschede krijgt op 10 december uit handen van John Blankenstein, bestuurslid van de CIFP een 'Fair Play Letter of Congratulations' voor het project 'Niemand Buitenspel'.

Het Comité International pour le Fair Play (CIFP) is de wereldwijde organisatie op het gebied van Fair Play. Het CIFP heeft als doel het bevorderen van Fair Play, in samenwerking met nationale en internationale organisaties. Jaarlijks worden door het CIFP de Fair Play Awards uitgereikt.

In 1996 heeft Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, de Fair Play Award ook in ontvangst mogen nemen.

(27 november 2003)