Ingezonden persbericht


Uitnodiging Praktijkfestival 2003:
'Duurzaamheid in de dagelijkse praktijk'
Woensdag 10 december van 9.00 uur tot 17.30 uur
Evoluon, Eindhoven.

Op woensdag 10 december vindt het eerste Praktijkfestival plaats in het Evoluon in Eindhoven. Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM, Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Op het Praktijkfestival worden ongeveer 2.000 deelnemers verwacht. We nodigen u graag uit dit Praktijkfestival bij te wonen.

Het programma van het Praktijkfestival omvat 155 verschillende programmapunten met in totaal 205 sprekers. Kijk voor het volledige programma op www.praktijkfestival.novem.nl. Op 10 december is er om 9.00 uur een korte persbijeenkomst om de laatste nieuws- en wetenswaardigheden uit de dag met u door te nemen.

Graag horen wij of u aanwezig bent bij het Praktijkfestival. U kunt uw komst bevestigen met het bijgesloten faxformulier of via e-mail aan: michelle.knight@svdt.nl. Ook wanneer u nog vragen heeft kunt u contact met Novem opnemen( Sheila Mensink of Connie Eli, tel. 030-2147907).

Hartelijke groet,
namens Novem,

Michelle Knight
michelle.knight@svdt.nl

Selectie van belangrijke momenten van Praktijkfestival:

9.00 uur Persbijeenkomst

9.30 uur Het Praktijkfestival wordt geopend door Gertjan Lankhorst, directeur generaal Marktordening en Energie van het Ministerie van Economische zaken. Hij verricht de opening samen met Jacqueline Kuppens, wethouder van de gemeente Eindhoven en Jef Pleumeekers, directeur van Novem. Tijdens de opening wordt een boekje gepresenteerd met 5 slimme vindingen op het gebied van energie die met hulp van Novem op hun haalbaarheid zijn getoetst.

10.00 uur Ondertekening samenwerkingsovereenkomst met drie nieuwe partners van Het Nieuwe Rijden: BP Nederland, GREENLease en Vredestein. In totaal zijn nu 23 partners bij het Nieuwe Rijden betrokken. Met 'Het Nieuwe Rijden' kan iedere automobilist gemakkelijk energiezuiniger autorijden. Het Nieuwe Rijden blijkt bovendien veiliger en comfortabeler te zijn dan andere rijstijlen. Op het Praktijkfestival kunt u deze nieuwe rijstijl uittesten in de rijsimulator.

10.45 uur De gemeente Eindhoven tekent een overeenkomst om samen met energieleveranciers woningbezitters te motiveren tot toepassing van duurzame energie in bestaande woningen.

11.00 uur Bezoek aan woon- en werkgebied Strijp S. Als duurzame gastheer van het Praktijkfestival levert de gemeente Eindhoven op diverse podia en verzorgt unieke praktijkbezoeken aan onder andere 'Strijp S'. Dit voormalige Philips complex ligt midden in Eindhoven en wordt de komende jaren veranderd in een compleet nieuw woon- en werkgebied.
---
11.00 uur De winnaar van de prijsvraag cataloguswoningen 2003 wordt bekend gemaakt.Novem organiseert in opdracht van het Ministerie van VROM DGW in 2003 een prijsvraag specifiek gericht op cataloguswoningen. Opdracht is om een woning te ontwerpen met een Energie Prestatie Coefficient van 0,7 of lager.

12.00 uur Bekendmaking meest duurzame woonwijk van 2003. De EnergiePrestatie op Locatie (EPL) weerspiegelt met één getal de energie-efficiëntie en duurzaamheid van een woonwijk. In 2003 is de EPL-monitor voor de zesde keer opgesteld.

13.00 uur Hoe kijken Nederlanders aan tegen duurzame energie? Wat vinden mensen van de plaatsing van windparken en bio-energie centrales? Hoe zit het met de afzet van Groene Stroom? Alfred Levi, directeur van marketing-adviesbureau MM&MO en voorzitter van de NIMA presenteert een onderzoek naar de houding van de Nederlandse bevolking en vertaalt deze naar marketingstrategieën die de productie en afzet van duurzame energie kunnen vergroten.

14.45 uur Lancering van een geheel nieuwe prijs voor energiebewust wonen en werken door de heer J. van der Vlist, directeur-generaal Milieubeleid van VROM.

De hele dag: demonstratie Phileas, een bus zonder chauffeur, die vanaf volgend jaar in Eindhoven zal gaan rijden. De bus is bij het Evoluon te zien en zal (onder voorbehoud) ook een testrit maken.

De hele dag: onze duurzame toekomst. In de grote Philipszaal worden de zes festivalthema's op duurzaamheid voor de toekomst getest door journaliste Margriet Vromans en Bart Jan Krouwel van de Rabobank. Studenten van de Design Academy zullen die toekomst vangen in beelden die aan het eind van de dag aan de verschillende betrokken ministeries worden aangeboden.

De hele dag: De duurzame huiskamer. Ontdek in de duurzame huiskamer welke rol duurzaamheid speelt bij de productie van alledaagse gebruiksvoorwerpen. De bewoners vertellen u wat een wereld aan innovatie, milieuvoordeel en bedrijfswinst er schuil gaat achter bijvoorbeeld een simpele rol behang.