Vereniging democratisch europa

Het proces 'Het Volk en Europa'

Op woensdagmiddag 10 december a.s. worden in Amsterdam drie zittingen gehouden in het kader van de procedure 'Het Volk en Europa'. De procedure heeft de vorm van een juridisch onderzoeksproces en gaat over de toekomst van Europa. Aan de hand van een Boek van Grieven (te bestellen) en gesteund door het horen van getuige-deskundigen tracht senator Eimert van Middelkoop als aanklager de jury en het college van rechters van zijn gelijk te overtuigen. Het doel van dit proces is het op gang brengen van een brede discussie over fundamentele vraagstukken van Europees beleid en de Europese structuur.

Een drietal rechtsgeleerden treedt op als rechter. Dit zijn Erik Jurgens (senator en emeritus hoogleraar), André Nollkaemper (hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam) en Arend Soeteman (hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam).

In elk van de drie zittingen wordt een thema behandeld:
1) 13.00-15.00 uur: Democratie en rechtsstaat. Wat betekenen de voorstellen voor de nieuwe grondwet van Europa voor democratie en rechtsstaat? Deze vraag wordt voorgelegd aan Max van den Berg (PvdA), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Paul Cliteur (Universiteit Leiden) en Jan Jacob van Dijk (CDA).
2) 15.00-17.00 uur: Markt, mens en milieu.
Hoe is de relatie tussen markt, mens en milieu? Hoe effectief is de Europese Unie in het beschermen van de leefomgeving? Hoe staat het met de menselijke maat in het Europa van de interne markt? Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Ralph Hallo (Stichting Natuur en Milieu), Joep Rats (MKB Nederland) en Frans Timmermans (PvdA) worden hierover aan de tand gevoeld.

3) 17.00-19.00 uur: Europa in de wereld.
De laatste zitting gaat over Europa in de wereld. Hoe geloofwaardig is het Europese externe beleid? Kan de Unie zich niet het best concentreren op de beleidsterreinen waar zij werkelijk een vuist kan maken, zoals het gemeenschappelijk handels- en ontwikkelingsbeleid? Hierover worden Jan Jacob van Dijk (CDA), Wim van Eekelen (VVD) en Jan Marinus Wiersma (PvdA) ondervraagd.

Het 'Boek van Grieven' (download op www.democratisch-europa.nl en in boekvorm aan te vragen op onderstaand e-mailadres) is de neerslag van de verzamelde grieven en dient als basis voor de procesdag op 10 december. De grieven zijn ingediend door maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, burgers en politici. Zij geven blijk van bezorgdheid over zaken als het democratisch gehalte van Europese besluitvorming, de euro, de Europese gemeenschappelijke waardenbeleving, het sociale gezicht van Europa en de rol van Europa in de wereld.

De procedure 'Het Volk en Europa' is in december 2002 van start gegaan toen senator Van Middelkoop de eerste zes grieven op de deur van Felix Meritis spijkerde. 'Het Volk en Europa' is een samenwerkingsproject van de European Foundation on Social Quality, de Europese Beweging Nederland, Felix Meritis, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het G.K. van Hogendorp Centrum en de Vereniging Democratisch Europa (penvoerder).

Aanmelding en informatie voor deze bijeenkomst via e-mail: VDE@felix.meritis.nl of telefonisch: 020-6262321. De zitting vindt plaats op woensdagmiddag 10 december in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam (13.00-19.00 uur).

Noot voor de redactie (