Novem



02-12-2003
EPA op het Praktijkfestival

EPA op het Praktijkfestival,
10 december in het Evoluon te Eindhoven

Voor de EPA professionals volgt hier een overzicht van de deelsessies die te maken hebben met EPA en gerelateerde onderwerpen.

10.00-10.45 uur
Alle dertien goed; renderende investeringen of weggegooid geld? (podium 6.3)
Geld speelt een rol bij de keuze voor energiezuinige maatregelen; Wie overweegt om dergelijke maatregelen in een nieuw kantoorgebouw toe te passen, denkt uiteraard na over de eventuele meerkosten en opbrengsten. Een eenvoudig sommetje is dit echter meestal niet: exacte effecten van bepaalde maatregelen zijn soms moeilijk te voorspellen en veel voordelen zijn lastig in geld zijn uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan de meerwaarde die aan een gebouw wordt verleend door verhoging van comfort en gezondheid. Een energiezuinige installatie gaat in de praktijk namelijk meestal samen met een verbetering van het werkklimaat. Ook het imago van een bedrijf kan stijgen wanneer energiezuinige maatregelen zijn toegepast.

Sprekers:
ir. Hans Korbee, senior programma-adviseur, Novem
David Meijer, senior kosten-adviseur Binkgroep, voorzitter NVBK Hans Lindeman, ontwikkelaar van o.a. het Forum-gebouw te Amsterdam

11.00 11.45 uur
Het belang van de Europese richtlijn voor het CO2-beleid en het implementatietraject EPD (podium 6.1)
De invoering van de Europese Energie Prestatie richtlijn (Energy Performance Directive ofwel EPD) in Nederland moet bijdragen tot de 22 procent energiebesparing voor de bestaande gebouwde omgeving die volgens de Europese Commissie mogelijk is. De Nederlandse overheid is verplicht de nationale regelgeving per 2006 op orde te hebben. Een verplicht energiecertificaat moet gebruikers, huurders en kopers het inzicht geven wat de energielasten van het gebouw zijn en welke economisch rendabele maatregelen mogelijk zijn. Wat betekent dit voor de Bouw- en Installatiesector en voor de eigenaren of huurders van gebouwen of woningen? En hoe zal de EPD worden ingevoerd? Wilt u antwoord op deze vragen, dan bent u van harte welkom op deze sessie. Deze workshop is de aftrap voor een serie van vier workshops, gericht op de toepassing van de Energy Performance Directive (EPD) in de praktijk. Het verplichte energie-certificaat, nodig om te voldoen aan de EPD.
Om 12.00 uur geeft ing.Ed.Blankestijn een toelichting op de relatie tussen het certificaat en de EPA-U: het energieprestatie-advies voor de utiliteitsbouw, podium 2 .
Om 15.00 uur (podium 1) zal drs. Kees-Jan Hoogelander het energiecertificaat voor woningen en de relatie met het huidige EnergiePrestatieAdvies uitleggen.
Mevrouw ir.Jaqueline Hooijschuur geeft om 13.00 uur een toelichting op de periodieke keuring van installaties, overzicht van de laatste ontwikkelingen en het verband met de EPD. Ook op podium 6.3 is om 10 uur een workshop georganiseerd rond de financiering van energie-efficiënte maatregelen in kantoorgebouwen. Ir. Hans Korbee bediscussieerd met financieringsexperts de (on)mogelijkheden

Sprekers:
drs. Harry Boschloo, coördinator duurzaam bouwen, ministerie VROM ing. Hans van Eck, clustermanager, Novem

12.00 - 12.45 uur
EPA: energiebesparing en burgerparticipatie
Gemeenteleijk EPA-acties: ervaringen met regionale en lokale energiebesparingsprojecten bij huishoudens. In de presentatie komen aan de orde de resultaten, knelpunten en succesfactoren. Evenals de voordelen van een wijkaanpak en de mogelijkheden voor bewonersparticipatie.

1. Gehanteerde uitgangspunten bij opzet EPA-projecten lokaal en regionaal. 2. (Verschillen in) aanpak en resultaat, knelpunten en succesfactoren. Aanbevelingen voor aanpak. 3. Voorbeeld Nijmegen: `Meer Comfort, Minder Kosten' voor eigenaren-bewoners en `Energie Besparen? Voor geen geld!' Voor huishoudens met lagere inkomens. Succesvol door wijkaanpak en bewonersparticipatie.

Sprekers: drs. Carla Onderdelinden, adviseur, NovioConsult, Nijmegen en
Ing. Toon Buiting. Energiebeleidsmedewerker van gemeente Nijmegen

12.00-12.45 uur
De voordelen van het gecertificeerde EPA-U advies (podium 6.2) Sinds kort is het prototype van de software EPA-U voor energieadvisering voor de utiliteitsbouw, met bijbehorend handboek gereed. Bij 140 gebouwen wordt met de software en het handboek ervaring opgedaan. Deze ervaringen worden verwerkt, zodat er in januari 2004 een breed inzetbaar adviesinstrument beschikbaar komt. Daarnaast is de kwaliteit van energieadvisering in de utiliteitsbouw vastgelegd in nationale beoordelingsrichtlijnen (BRL9501 en 9503). Op basis van deze richtlijnen kunnen adviseurs zich laten certificeren. Voordelen hiervan zijn onder andere een eenduidiger advies, kwaliteitsniveau van de adviseur en de gebruikte methoden worden getoetst door certificerende instellingen, het verkrijgen van zowel een milieuvergunning als van fiscale voordelen (EIA) kan efficiënter verlopen.

Spreker: ing. Ed Blankestijn, senior programma-adviseur, Novem

13.00-13.45 uur
EPD-keuring van installaties (podium 6.3)
De invoering van de Europese Energie Prestatierichtlijn (EPD) leidt niet alleen tot een verplicht energiecertificaat, maar ook tot verplichte installatiekeuringen. In welke situaties is welke keuring verplicht? Betreft het alleen grote ketels of krijgt de hele woningbouwsector hiermee te maken? En wat betekent dit voor de installatiesector? Deze workshop brengt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Spreker: ir. Jacqueline Hooijschuur, programma-adviseur, Novem

15.00 15.45 uur
Ontwikkelingen EnergiePrestatieAdvies Woningbouw (podium 6.1) In 1999 is het EnergiePrestatieAdvies (EPA) voor de woningbouw geïntroduceerd. Sindsdien is er veel gebeurd aan marktontwikkeling: er zijn gecertificeerde adviseurs, subsidiemogelijkheden en er is hard gewerkt aan de bekendheid van het label. Wat zijn de resultaten van de aanpak tot dusver? Welke mogelijkheden zijn er in de toekomst, nu de huidige subsidiemogelijkheid voor EPA is vervallen en Europese regelgeving met betrekking tot energiecertificaten wordt geïntroduceerd. Naast een schets van deze ontwikkelingen zal door een EPA-adviseur worden getoond wat EPA-adviezen zoal opleveren in de praktijk. Wat kom je tegen in de bestaande woningbouw en wat zijn de meest noodzakelijke maatregelen?

Sprekers:
drs. Kees Jan Hoogelander, senior programma-adviseur, Novem Jacques Soesbergen, commercieel adviseur EPA, EnerCen

16.00 16.45 uur
Energiebesparing en burgerparticipatie: brainstormsessie podium 1 De interesse in EPA door burgers wordt minder vanzelfsprekend naarmate de subsidiekraan wordt dichtgedraaid. Hoe kunnen organisaties bewoners alsnog warm laten lopen voor EPA? In deze workshop maken de deelnemers kennis met een werkwijze om tot vindingrijke oplossingen te komen. Geen softe benaderingswijze, maar een duidelijk hanteerbare techniek. Marcus Geers van het Centrum Ontwikkeling voor Creatief Denken (COCD) laat zien en ervaren hoe men tot nieuwe en innovatieve ideeën kan komen.

Het publiek speelt een actieve rol in deze sessie. Na de kennismaking met het creatieve proces gaan de deelnemers aan de slag: "Hoe kunnen we energiebesparing in de gebouwde omgeving en de relatie met de EPA zo leuk mogelijk maken?" De uitkomsten zijn vaak verrassend en geven een impuls om zelf weer met een frisse kijk de problematiek te lijf te gaan.

Sessieleider: Marcus Geers Centrum Ontwikkeling voor Creatief Denken