Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 416
Datum: 8-12-03

Minister brinkhorst naar wereldtop informatiemaatschappij

Van 10 tot en met 12 december wordt in Genève de World Summit on the Information Society(WSIS) gehouden. Minister Brinkhorst van Economische Zaken leidt de Nederlandse delegatie. Doel van deze wereldtop is het samenbrengen van nationale overheden, VN-agentschappen, de private sector, het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties om de ontwikkeling van de informatieschappij te coördineren en verder uit te bouwen. Het idee voor deze top is voortgekomen uit een resolutie van de International Telecommunication Union. Vervolgens heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dit initiatief overgenomen.

Voor Nederland hebben vijf themas prioriteit: internet governance, mensenrechten, veiligheid en privacy, media en financiering van informatie en communicatietechnologiën in ontwikkelingslanden. Het belangrijkste resultaat van de WSIS moet zijn dat landen zich ervan bewust worden dat de ontwikkeling van achtergebleven regios op het gebied van informatietechnologie en het stimuleren van innovatie in de ICT-sector in grote mate afhankelijk zijn van een stabiele en betrouwbare regelgeving. Een aantal vraagstukken op het gebied van internet moet in de toekomst internationaal worden behandeld, zoals bijvoorbeeld op het gebied van spam.
De WSIS moet ook worden benut om het centrale belang van vrijheid van meningsuiting en informatie te onderstrepen. Uitgangspunt voor Nederland is dat mensenrechten in het informatietijdperk in dezelfde mate moeten worden beschermd als in het zogeheten papieren tijdvak. Nederland is voor een informatiemaatschappij, waarin het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Netwerk- en informatieveiligheid zijn voor het vertrouwen van de consument van essentieel belang.
Nederland is geen voorstander van een zogeheten Global Solidarity Fund, omdat er voldoende instrumenten voorhanden zijn om de informatiemaatschappij verder uit te bouwen.
Het eerste deel van de top in Genève moet een politieke verklaring en een actieplan opleveren. Het tweede deel zal plaatsvinden in Tunis van 16 tot 19 november 2005. Donderdag 11 december legt minister Brinkhorst namens Nederland een verklaring af in de plenaire vergadering.