Wageningen Universiteit

Onthulling Gedachtenbank ter herinnering aan Bernadijn ten Zeldam

Op 10 december wordt bij het bestuurscentrum van Wageningen UR aan de Costerweg 50 te Wageningen een beeld onthuld ter herinnering aan ir Bernadijn ten Zeldam-Hartelust (1928-1982), de eerste voorzitter van de universiteitsraad van Wageningen Universiteit, toen nog resp. hogeschoolraad en Landbouwhogeschool. Zij was daarmee de eerste vrouw die een dergelijke prominente functie in universitair Nederland vervulde. Zij was voorzitter van 1973 tot 1979, waarna zij in dienst trad bij het ministerie van Onderwijs als directeur wetenschap en plaatsvervangend secretaris generaal. Ook in deze functie was zij een van de eerste vrouwen op een dergelijke hoge ambtelijke positie. Naast haar werk was Bernadijn ten Zeldam ondermeer actief in de Vereniging voor Vrouwelijke Academici (VVAO) en in de Partij van de Arbeid. Haar motto zou gekenschetst kunnen worden als verfrissing, verandering en emancipatie door participatie.

De bijeenkomst ter ere van de onthulling van het kunstwerk vindt plaats in het Bestuurscentrum en begint om 12.00 uur. Verschillende sprekers, waaronder de huidige plaatsvervangend secretaris generaal van OCW, mw. A.C. Keizer-Mastenbroek, zullen de betekenis van het werk van Bernadijn ten Zeldam voor de positie van de vrouw en haar betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken belichten.

Het kunstwerk wordt aangeboden door de Bernadijn ten Zeldam stichting, die tracht het gedachtegoed van de naamgeefster levend en actueel te houden. De stichting is in 1983 opgericht door de VVAO. Het werk is ontworpen door de kunstenares Arjanne van der Spek en draagt als titel De gedachtenbank : een achteloos achtergelaten pakket op een felgekleurde bank in een onverwacht kleurrijke omgeving. Het symboliseert het zoeken en streven naar het onverwachte en moet studenten van Wageningen Universiteit stimuleren hun studie vol te houden en om hun ervaringen te gebruiken in hun latere werk.