Ingezonden persbericht


10 december 2003

Persbericht

Huurdersraad Patio breidt adviesrol uit

HILVERSUM - Woningcorporatie Patio heeft op woensdag 10 december een belangrijke samenwerkingovereenkomst getekend met de Stichting Huurdersraad Patio. Het afgelopen jaar hebben beide partijen gebruikt om te onderzoeken hoe de huurders van Patio op een wezenlijke manier invloed kunnen hebben op het beleid van Patio. Deze overeenkomst is een resultaat daarvan. Patio erkent de Huurdersraad als de (onafhankelijke en zelfstandige) vertegenwoordiger van haar huurders op corporatieniveau.

De Huurdersraad heeft naast haar rol van belangenbehartiger, vooral haar adviserende rol verbreed. Hierbij maakt de raad gebruik van een onafhankelijk deskundige. Hij helpt de Huurdersraad bij het opstellen van adviezen. Daarnaast krijgt de Huurdersraad het recht om twee van de vijf leden van de Raad van Toezicht bindend voor te dragen. De Raad van Toezicht bewaakt de doelstellingen van Patio en houdt toezicht op de directie.

Samenwerken
In de samenwerkingovereenkomst constateren Patio en de Huurdersraad dat zij voor dezelfde sociale opgave staan en dat veel belangen parallel lopen: het aanbod van voldoende woningen, met een goede prijs-kwaliteitverhouding, de betaalbaarheid van het wonen, een efficiënte dienstverlening door de corporatie en leefbare wijken. Patio en de Huurdersraad gaan op die punten de samenwerking uitbouwen. Gezamenlijk willen ze er ook voor zorgen dat het aanbod van Patio zowel wat betreft woningen als de dienstverlening toekomstgericht is. Dat betekent dat ze samen nadenken over ontwikkelingen in de markt, over nieuwe vragen van huurders en woningzoekenden en over nieuwe producten.

Standpunten
Soms zullen de wensen en ideeën van de corporatie en haar huurders niet overeenkomen. De hoogte van de huren en de jaarlijkse huuraanpassing kan zo'n onderwerp zijn waar huurder en verhuurder, ieder vanuit het eigen belang, tot verschillende standpunten kunnen komen. Het doel van de samenwerking is dan om de achtergronden en argumenten van beide partijen naast elkaar te leggen, te bediscussiëren en een rol te laten spelen in de uiteindelijke besluitvorming.

Participatie
Patio vindt de participatie van huurders een belangrijke zaak en beschouwt de samenwerkingsovereenkomst als een belangrijke stap vooruit. De Huurdersraad verwacht haar adviserende rol het komend jaar verder te kunnen uitbouwen.

Noot voor de pers,