Provincie Limburg

GS stellen nieuw bedrag overtreding gaswasgips Edelchemie vast (285)

Gedeputeerde Staten hebben het dwangsombedrag voor het teveel opgeslagen gaswasgips bij de firma Edelchemie vastgesteld op 232.046,64. Eerder dit jaar heeft de Raad van State de hoogte van het bedrag voor deze overtreding geschorst en GS gevraagd een nieuw dwangsombedrag vast te stellen. Na nieuwe analyse en meting van de hoeveelheid aanwezig gaswasgips hebben GS de hoogte van het dwangsombedrag nu definitief vastgesteld.

Op 19 november 2002 hebben Gedeputeerde Staten het bedrijf Edelchemie gelast een aantal overtredingen van de Wet milieubeheer te beëindigen en hebben GS per geconstateerde overtreding een dwangsom vastgesteld. Op 8 en 9 oktober 2003 is bij Edelchemie een dwangsomcontrole uitgevoerd om te bekijken of Edelchemie de geconstateerde overtredingen ongedaan had gemaakt. Deze controle was gericht op de overtredingen:
a. niet-vergunde (gevaarlijke) afvalstoffen;
b. geen plattegrond aanwezig met aanduiding opslagen (gevaarlijke) afvalstoffen.
c. onvoldoende etiketteringen;
d. meer opslag dan vergund (gaswasgips- of ontsulfateringsgips).

Op 28 november 2003 hebben Gedeputeerde Staten het bedrijf Edelchemie laten weten dat het bedrijf een bedrag van ruim 1 miljoen moeten betalen voor bovengenoemde geconstateerde overtredingen a, b en c.

GS zullen Edelchemie ten aanzien van overtreding d. nog separaat berichten over de hoogte van de verbeurde dwangsom voor gaswasgips. De inning van de dwangsom kan pas plaatsvinden op het moment dat de schorsing door de Raad van State is opgeheven. GS zullen dit verzoek bij de Raad van State neerleggen.
10-12-2003 09:51