CBS

Stijging balanstotaal van verzekeraars en pensioenfondsen zet door

Het balanstotaal van verzekeraars en pensioenfondsen is in het derde kwartaal van 2003 met bijna 19 miljard euro gestegen tot ruim 770 miljard. De toename komt vooral door een stijging van het aandelenbezit met ruim 12 miljard euro en van obligaties met ruim 4 miljard euro. De stijging die in het tweede kwartaal is ingezet, zet hiermee door. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Opnieuw toename balanstotaal
De stijging van het balanstotaal van verzekeraars en pensioenfondsen in het derde kwartaal van 2003 bedroeg 2,5 procent. Dit is de tweede stijging op rij. In het tweede kwartaal steeg het balanstotaal al met 4,6 procent. Na een slecht tweede en derde kwartaal in 2002 volgden twee kwartalen waarin het balanstotaal op een dieptepunt stabiliseerde. Verzekeraars en pensioenfondsen leveren een ongeveer even grote bijdrage aan de stijging in het derde kwartaal van 2003. Bij verzekeraars steeg het balanstotaal met bijna 10 miljard euro tot 303 miljard. Het balanstotaal bij pensioenfondsen steeg met 9 miljard euro tot 467 miljard.

Waarde aandelen en obligaties gestegen
De totale waarde van de aandelenportefeuille van verzekeraars en pensioenfondsen is in het derde kwartaal gestegen met ruim 12 miljard euro tot 292 miljard euro. Pensioenfondsen nemen met bijna 11 miljard euro het grootste deel voor hun rekening. Hierin besloten zit een koerswinst van 7,6 miljard euro. Verzekeraars vergroten hun portefeuille voornamelijk door aandelen te kopen. De totale waarde van de obligatieportefeuille is in het derde kwartaal gestegen met ruim 4 miljard euro tot ruim 267 miljard euro. Deze stijging is in zijn geheel gerealiseerd door de verzekeraars die per saldo bijna 4 miljard euro aan obligaties aankochten. Bij de pensioenfondsen compenseerden de aan- en verkopen, de koersverschillen en overige mutaties elkaar.

Vooral buitenlandse beleggingen
De stijging van het balanstotaal is volledig in het buitenland gerealiseerd. De waarde van de buitenlandse posten op de balans is gestegen met 21 miljard euro tot 413 miljard, terwijl die van de binnenlandse posten op de balans is gedaald met ruim 2 miljard euro tot 357 miljard. Bij de obligaties laten zowel verzekeraars als pensioenfondsen een verschuiving van binnenlands naar buitenlands bezit zien. Bij verzekeraars is de waarde van het buitenlands obligatiebezit gestegen met ruim 6 miljard euro en bij pensioenfondsen met ruim 1 miljard euro. Het bezit aan binnenlandse obligaties daalde bij de verzekeraars met ruim 2 miljard euro en bij de pensioenfondsen met ruim 1 miljard euro. Bij de aandelenportefeuille laten alleen de pensioenfondsen een verschuiving van binnenland naar buitenland zien. Het buitenlands aandelenbezit van pensioenfondsen is gestegen met 12 miljard euro, terwijl dat bij verzekeraars is gedaald met 0,5 miljard euro. Het bezit aan binnenlandse aandelen nam bij de pensioenfondsen af met ruim 1 miljard euro en steeg bij de verzekeraars met bijna 2 miljard euro.

Technische toelichting
De gegevens van verzekeraars en pensioenfondsen zijn verkregen door middel van een steekproefonderzoek. Hierbij worden de balansgegevens, de baten en lasten, en de mutaties in de langlopende beleggingen opgevraagd. Mutaties omvatten aan- en verkopen, koersverschillen of herwaarderingen, en overige mutaties (aansluitingsverschillen met het voorgaande kwartaal). De kwartaalcijfers over verzekeraars en pensioenfondsen hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie nog worden aangepast. De cijfers van het eerste en tweede kwartaal van dit jaar zijn aangepast.

PB03-219
10 december 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht