Universiteit Maastricht

Persbericht
Universiteit Maastricht
10 december 2003

Universiteit Maastricht gaat Rechterlijke Dwalingen onderzoeken

Vanaf vandaag kunnen mensen die menen dat zij ten onrechte zijn veroordeeld hun zaak laten onderzoeken door de Juridische Faculteit van de Universiteit Maastricht. Onder leiding van medewerkers van de faculteit zullen studenten de zaken onderzoeken om de vraag te beantwoorden: is hier mogelijk sprake van een rechterlijke dwaling?

Een van de leiders van het project, dat de naam Gerede Twijfel kreeg, is prof.dr. P.J. van Koppen. Hij zegt: "In elk rechtssysteem komen rechterlijke dwalingen voor, want elk bewijs, ook DNA, kent een marge van onzekerheid. De rechter hoeft bij zijn veroordeling ook niet zeker te zijn, hij hoeft alleen maar overtuigd te zijn van de schuld van de verdachte. Die marge zorgt voor rechterlijke dwalingen."

Met het Project Gerede Twijfel wordt geprobeerd mensen die ten onrechte zijn veroordeeld op een deskundige manier te helpen. Maar de zaken die binnenkomen worden ook gebruikt om de oorzaken van rechterlijke dwalingen te onderzoeken. En de zaken worden gebruikt om studenten te leren hoe zij ingewikkelde dossiers moeten bestuderen. Van Koppen: "Met dit project proberen wij niet alleen wetenschap te bedrijven, maar ook de maatschappelijke rol van de universiteit serieus te nemen."

Het Project Gerede Twijfel is nieuw voor Nederland. In Amerika heeft een aantal juridische faculteiten al zo'n project. En daar heeft men al veel spectaculaire resultaten geboekt. Door het onderzoek van rechtenstudenten zijn al verschillende onschuldig veroordeelden vrijgelaten die in de dodencel op hun executie zaten te wachten.

In het Project Gerede Twijfel wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het werk. Alleen de beste studenten van de Universiteit Maastricht mogen deelnemen aan het project. Zij worden bij het werk intensief begeleid. Bovendien is er een Raad van Toezicht, die bestaat uit prominente leden van de Nederlandse juridische gemeenschap. Het project staat onder leiding van prof.dr. P.J. van Koppen en dr. H. Israëls.

Het Project Gerede Twijfel zal niet alle zaken accepteren die worden ingestuurd. Zij moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de veroordeelde zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten minste vier jaar of een kortere gevangenisstraf in combinatie met TBS. Bovendien moet hij beweren niets van doen te hebben met het misdrijf waarvoor hij is veroordeeld en het Project Gerede Twijfel moet het complete dossier krijgen.

Voor het project is een website geopend: www.geredetwijfel.nl . Daar kunnen alle precieze gegevens worden gevonden en hoe men zich kan aanmelden voor het project.

Noot voor de pers:
Nadere inlichtingen bij dr. Han Israëls, tel.: 043-3884968, mail to: han.israels@metajur.unimaas.nl of bij Prof.dr. Peter J. van Koppen, tel.: 071-5278513, mail to: vankoppen@nscr.nl .
De Afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, mail to: pers@bu.unimaas.nl