Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief: 8 december 2003 Ons kenmerk kenmerk: 2030404460 W&B/URP/03/94365

Onderwerp Datum Kamervragen van het lid Noorman-Den Uyl 9 december 2003 over het mogelijk inzamelen van geld voor
minima uit een oogpunt van caritas (ingezonden 8 december 2003).

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Noorman-den Uyl (PvdA) over het mogelijk inzamelen van geld voor minima uit een oogpunt van caritas (ingezonden 8 december 2003).

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)



2030404460

Vragen van het lid Noorman-den Uyl (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het mogelijk inzamelen van geld voor minima uit een oogpunt van caritas (ingezonden 8 december 2003).

Vraag 1
Is het waar dat u uw medewerking heeft gegeven aan het inzamelen van geld voor minima door de inzet van ambtenaren van uw ministerie?

Vraag 2
Welke argumenten heeft u om het zover te laten komen dat u een beroep op caritas ondersteunt in plaats van uw eigen verantwoordelijkheid te nemen voor een in de grondwet gewaarborgde zorgverplichting voor minima?

Vraag 3
Als u zegt: "waar de overheid niet meer kan helpen..." wilt u dan aangeven wat verzet zich tegen minder bevoordelen van de lease-auto, het benutten van structurele overschotten of desnoods het verhogen van de hoogste belastingschijf om het dreigend inkomenstekort van minima te keren?

Antwoord 1 , 2 en 3
De medewerking van mijn ministerie beperkt zich tot het openstellen van het bestaande telefonische informatienummer voor mensen die geld willen overmaken naar de Robin-Hoodrekening die GroenLinks gaat openen. Zolang het rekeningnummer nog niet bekend is, worden naam en telefoonnummer van de beller geregistreerd door het ministerie, teneinde GroenLinks daarover te kunnen informeren.
De mogelijke opbrengst staat geheel los van de eigen verantwoordelijkheid van het kabinet voor het inkomensbeleid (zie voor de recente maatregelen mijn brief van 8 december over het inkomensbeeld 2004).

Vraag 4
Herinnert u zich dat de KVP minister Marga Klompé 40 jaar geleden haar vreugde uitsprak dat met de komst van de Bijstandswet "als switch van genade naar recht"?

Antwoord 4
Ja.

Vraag 5
Wat is de reden dat u nu mee werkt aan het terugdraaien van de klok met 40 jaar?

Antwoord 5
Zie het antwoord op vraag 1, 2 en 3.

Vraag 6



Welke criteria gelden voor de inzet van ambtenaren van het ministerie SZW voor private geldinzamelingen? Voor welke organisaties is deze faciliteit toegankelijk?

Antwoord 6
Het ministerie verleent in beginsel geen medewerking aan private geldinzamelingen. In dit specifieke geval heb ik gereageerd op het hiervoor genoemde initiatief van kamerlid van Gent van GroenLinks

Vraag 7
Kunt u deze vragen beantwoorden vóór dinsdag 9 december 09.00 uur?

Antwoord 7
Nu bij de Regeling van Werkzaamheden van heden de Kamer mij heeft verzocht de antwoorden alsnog per ommegaande aan te leveren, voldoe ik daaraan, hoewel ik mij geprepareerd had op beantwoording van nadere vragen over deze aangelegenheid tijdens de tweede termijn van de begrotingsbehandeling morgenochtend.