Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 10 december 2003

Genomineerden duurzaamheidsprijs, een kennismaking

Op 20 november jl. werd de Duurzaamheidsprijs uitgereikt, waarmee de gemeente haar waardering uitsprak voor de bijzondere inzet van personen, organisaties of ondernemingen op het gebied van duurzaamheid. Op deze pagina willen we aandacht besteden aan de genomineerde particulieren/verenigingen en bedrijven, die net niet in de prijzen zijn gevallen. Deze week is de beurt aan de ecologische aanbouw van de heer Verbaandert en mevrouw Bouten en aan de firma Eurogard.

De ecologische uitbouw van de heer Verbaandert en mevrouw Bouten ECOLOGISCHE UITBOUW
De ecologische aanbouw van de heer Verbaandert en mevrouw Bouten, aan de Ziggenstraat 29, was één van de genomineerden voor de Duurzaamheidsprijs 2003. In de aanbouw zijn natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout, leem en papierisolatie. Daarnaast is gebruik gemaakt van natuurlijke verfsoorten. De aanbouw heeft verder een vegetatiedak van kleine vetplantjes, die een groot deel van het jaar bloemen geven en zorgen voor een isolerende laag.

In eerste instantie is het wel een investering om te kiezen voor duurzame materialen, maar daar staat tegenover dat deze veel duurzamer zijn en langer meegaan. Het vegetatiedak kan bijvoorbeeld zo'n 80 jaar mee, terwijl dakleer na ongeveer 20 jaar vervangen moet worden. Door ecologische materialen te gebruiken, wordt er bovendien een gezonder binnenklimaat gerealiseerd. Daarnaast zorgt de muurverwarming die is geïnstalleerd voor een aangename warmte, terwijl hiermee energie wordt bespaard.

De heer Lucassen voor zijn bedrijf Eurogard DUURZAME COATING De firma Eurogard was genomineerd in de categorie Bedrijven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het coaten van plastic onderdelen om het te verduurzamen. Er worden bijvoorbeeld coatings aangebracht op koplampen en zijruiten van auto's, geluidsschermen, overkappingen en kogelvrij glas, waarmee het onder andere krasbestendig wordt en beschermt tegen UV-straling.

Eurogard was genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs omdat het bedrijf zich bovengemiddeld inzet voor kwaliteit op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden. Het bedrijf gebruikt de nieuwste technieken, waarmee zo min mogelijk afval ontstaat en er geen verspilling plaatsvindt.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw B. Marcus van de afdeling Bouwen en Wonen. Zij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 2893938.

Voor meer informatie over duurzaam (ver)bouwen kunt u terecht op internet, bijvoorbeeld via de site van het ministerie van VROM: www.vrom.nl.