Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 247
Datum: 10 december 2003

Externe adviezen: 'Ook bij renovatie voldoet
provinciehuis niet aan gebruikersbehoefte en regelgeving.'

De provincie Fryslân heeft voor het project Bouwurk - de vernieuwbouw van het Provinsjehûs - advies gevraagd over onder andere de brandveiligheid, de wettelijke eisen waaraan moet worden voldaan bij gebouwaanpassingen en over de Arbo-aspecten. De adviezen - die primair voor intern gebruik zijn opgesteld -s zijn maandag tijdens een informatiebijeenkomst voor statenfracties toegelicht. De betreffende adviezen liggen voor statenleden ter inzage.

Er is advies ontvangen van de Arbodienst Ardyn, Brandweer Leeuwarden, de Rijksgebouwendienst en van Bouwmanagers- en Huisvestingsadviesbureau Stevens en Van Dijck. De rapportages bevestigen het beeld wat is ontstaan uit eerdere studies dat de huidige gebouwen niet voldoen aan de eisen van deze tijd en ingrijpende maatregelen nodig zijn. Zo geeft de Brandweer Leeuwarden aan dat het huidige gebouw op dit moment onvoldoende brandveilig is en dat bij renovatie ruime aandacht moet worden besteed aan de hoofddraagconstructie, vluchtroutes en installaties. Arbodienst Ardyn geeft aan dat de klimaatbeheersing onvoldoende is, de afmetingen van de kantoren en het meubilair niet voldoet aan geldende richtlijnen (er zijn o.a. meer werkplekken in gebruik dan het effectieve vloeroppervlak toestaat), tal van installaties verouderd zijn en vervangen moeten worden en dat het gebouw in verschillende opzichten onveilig is. Ook Ardyn constateert dat vluchtroutes niet optimaal zijn.

De Rijksgebouwendienst oordeelt in haar advies dat het Provinsjehûs grotendeels functioneel en technisch is aan te passen. 'Echter', zo stelt de Rijksgebouwendienst, 'door de contructieve opzet, welke technisch niet tegen acceptabele kosten aan te passen is, blijft deze gerenoveerde huisvesting niet adequaat. De gerenoveerde huisvesting voldoet dan maar gedeeltelijk aan de veranderde gebruikersbehoefte en de gewijzigde regelgeving.' De Rijksgebouwendienst sluit haar conclusie samenvatting af met: 'Wil men wel aan de veranderde gebruiksbehoefte, de hedendaagse regelgeving, op één locatie en duurzaamheid voldoen, dan zal men het provinciehuisterrein nieuw moeten bouwen.

Stevens en Van Dijck geeft aan dat het ontbreken van een adequate klimaatinstallatie een forse tekortkoming is en dat omvangrijke en kostbare aanpassingen noodzakelijk zijn. Het bureau merkt op dat als de minimaal noodzakelijk maatregelen worden doorgevoerd, er nog steeds geen sprake is van een functioneel en comfortabel gebouw dat aan alle hedendaagse eisen voldoet.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925 735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --