CGEY

Utrecht, 10 december 2003

Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) presenteert resultaten onderzoek 'EU Enlargement - Chemical industry moving to low-cost regions?'

Nederland veruit beste vestigingsplaats voor basischemie

De toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie vormt vooral voor de Duitse chemiesector een bedreiging. Nederland blijft veruit de beste vestigingsplaats voor de basischemie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y), in samenwerking met Ernst & Young (EY), naar de gevolgen van de komende EU-uitbreiding voor de Europese chemische industrie.

De onderzoekers hebben geanalyseerd welke (toekomstige) EU-landen favoriet zijn voor nieuwe investeringen door de chemische industrie. Tevens is er onderzocht wat de algehele consequenties van de EU-uitbreiding zijn voor de Europese chemische industrie.

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle investeringen in de chemische industrie plaatsvinden op bestaande productielocaties. Hierbij speelt de verwachte marktgroei in het betreffende land een doorslaggevende rol. De factor 'lage arbeidskosten' blijkt van zeer geringe invloed te zijn op de vestigingskeuze. De verwachting is dan ook dat er steeds meer investeringen zullen plaatsvinden in die nieuwe EU-landen waar de marktgroei het grootst is.

Het onderzoek geeft aan dat de chemie-industrie in de nieuwe EU-landen gedomineerd zal worden door zowel Russische (olie en gas) als West-Europese bedrijven. Doordat de chemische industrie in de nieuwe EU-landen met name Russische olie en gas als grondstof gebruikt, is de verwachting dat de Russische en Europese olie, gas en chemische industrie (gedeeltelijk) zullen samensmelten.

Het onderzoek wijst verder uit dat de komende REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) regulering het voor de nieuwe EU-landen moeilijk zal maken om een eigen fijnchemie-industrie op te bouwen. Bovendien zal REACH op korte termijn belangrijke consequenties hebben voor de concurrentiekracht van de Europese chemische industrie ten opzichte van de Amerikaanse en Aziatische chemische industrie. De onderzoekers verwachten dat de scheiding tussen de basischemie en fijnchemie zich verder zal doorzetten en dat de basischemie (met name de petrochemie) verder zal integreren met de olie en gas sector.

In Oost-Europa wordt Tsjechië een belangrijk land voor petrochemie en zullen Hongarije en Slovenië een belangrijk centrum worden voor fijnchemie en farmaceutische productie. De grote agrochemiesector in Bulgarije, Litouwen en Polen zal schade lijden door EU wetgeving en stijgende arbeidskosten.

Over Cap Gemini Ernst & Young

Cap Gemini Ernst & Young Group is één van de grootste aanbieders ter wereld op het gebied van consultancy, technologie en outsourcing diensten. De onderneming helpt bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 53.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2002 een omzet van 7.04 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.nl.cgey.com.

EINDE PERSBERICHT