Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV


NOVEM

EPL-monitor 2003: Breda realiseert in De Kroeten de hoogste energiebesparing

Eindhoven, 10 december 2003
Bij nieuwbouwlocaties wordt al enige jaren gewerkt aan energiezuinige wijken. De eerste nieuwbouwwijken zijn inmiddels voor meer dan 70% opgeleverd en daar is de energievoorziening ook gereed of in aanbouw. Breda bewijst met de nieuwbouwwijk De Kroeten dat een hoge EPL inderdaad gerealiseerd kan worden. Zij leveren per jaar een besparing van 1,7 kton CO2 ten opzichte van een 'normale' nieuwbouwwijk.

De Energie Prestatie op Locatie (EPL) is een instrument van de overheid om besparingen op fossiele brandstoffen te realiseren. In 2003 is de EPL-monitor samengesteld voor nieuwbouwlocaties en voor het eerst ook voor herstructureringslocaties.

Want ook bij herstructureringslocaties is de energieprestatie flink te verbeteren, op voorwaarde dat gemeenten, energiebedrijven en woningcorporaties daar vroeg in de planvorming zorg aan besteden. Uit onderzoek van Novem blijkt namelijk dat de potentiële energiebesparing in de bestaande woningvoorraad aanzienlijk groot is. Dit blijkt uit de EPL-monitor die Novem vandaag op haar Praktijkfestival in het Evoluon in Eindhoven presenteerde.

Desondanks speelt energiebesparing vaak een ondergeschikte rol in de stedelijke herstructurering. Het is daarom belangrijk dat de gemeente duidelijke ambities op tafel legt en vervolgens de andere partijen overtuigt om daarin mee te gaan.

Op het moment dat de gemeente als regisseur optreedt, subsidies in het vooruitzicht stelt en duidelijk laat zien wat de mogelijkheden zijn voor het verbeteren van de energieprestaties, leidt dat tot optimale resultaten. Zo blijkt ook uit een drietal voorbeeldprojecten die in de nieuwe EPL-monitor worden beschreven. Dat zijn Poptahof in Delft, Drents Dorp in Eindhoven en De Prinsenhof in Leidschendam.

Vanzelfsprekend blijft ook het verbeteren van de energieprestatie van nieuwbouwlocaties van groot belang, zeker gezien de nog te verwachten bouwstroom op VINEX- en andere locaties. Bij
herstructureringsprojecten, waar vaak meer dan 50% van de woningen gerenoveerd moet worden, is het behalen van een hoge EPL-score lastiger.

Het Praktijkfestival
Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM (DGW), Economische Zaken en Verkeer & Waterstaat. Het Praktijkfestival is opgebouwd rondom zeven thema's, namelijk Duurzame stedelijke vernieuwing, Duurzame energievoorziening, Duurzame productontwikkeling, Duurzaam doen, Uw duurzame organisatie, Duurzame gebouwen en Onze duurzame toekomst.

Voor meer informatie: www.praktijkfestival.novem.nl

Over Novem (www.novem.nl)
Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Novem stimuleert duurzame ontwikkeling en streeft daarbij naar een balans in de kwaliteit van de leefomgeving, de economie en het milieu. Novem wil op de weg naar een duurzame samenleving graag een doorslaggevende rol
vervullen op het gebied van energie en milieu. Daarom brengt Novem doelen van overheid en markt samen, stemt zij vraag en aanbod op elkaar af, stimuleert zij de ontwikkeling van nieuwe technieken en zorgt zij ervoor dat kennis voor iedereen toegankelijk is.