Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV


NOVEM

Novem bouwt duurzame huiskamer

Eindhoven, 10 december
Vandaag toont Novem 'De duurzame huiskamer' tijdens het eerste Praktijkfestival in Eindhoven. Bezoekers maken in een huiselijke sfeer kennis met duurzame en vernieuwende producten zoals een groene pc, recyclebare TL-lampen en milieuvriendelijke vloerbedekking. Bezoekers zien en ervaren zélf wat er in de praktijk aan duurzaamheid gedaan wordt door de industrie.

In de duurzame woonkamer van de toekomst toont Novem innovatieve oplossingen uit de industrie. Het interieur bevat meubels, apparaten en producten die op een duurzame manier geproduceerd zijn: dat geldt zelfs voor het behang en tapijt.

Twee 'bewoners voor 1 dag' presenteren op een inspirerende manier de verschillende producten aan het publiek. De bezoekers zullen zo zien dat duurzame producten absoluut kunnen bijdragen aan het woongenot.

Demonstratie van de 'groene'pc
In vrijwel elke huiskamer staat tegenwoordig een pc. De productie van die pc is veelal belastend voor het milieu. Novem laat zien dat dit ook anders kan, met de groene pc van Fujitsu Siemens. Deze pc mag 'groen' heten, omdat het aantal kabels en zware metalen enorm is verminderd. Alle onderdelen in het apparaat zijn recyclebaar en de pc voldoet aan de richtlijnen voor afgifte van lood en halogeen voor 2006. Vanzelfsprekend is de pc zelf 100% functioneel. De pc is overigens ontwikkeld zonder subsidie van Novem.

Slim omgaan met grondstoffen
De stalen kasten van Bruynzeel zijn een klassieker op interieurgebied. Van oudsher is het maken van een Bruynzeel kast een intensief proces, waarbij veel afval vrij komt. Dankzij een slim productieproces is dit verleden tijd. Door te kiezen voor een nieuwe flexibele verfsoort en ongeolied staal kan de hoeveelheid afval en het watergebruik aanzienlijk worden beperkt.
In de duurzame huiskamer ligt Enia Tapijt op de grond dat geverfd is met behulp van een nieuw stoomproces. Dit voorkomt bij de productie zo'n 60% van het tapijtafval en 90% kleurstofemissie. De verlichting in de woonkamer bestaat uit recyclebare tl-lampen van Philips.

Programma Milieu & Technologie
De duurzame huiskamer is een initiatief van het programma Milieu & Technologie van Novem. Het programma laat hiermee de resultaten zien van haar subsidieprojecten en inspireert daarmee andere bedrijven om duurzaam te gaan produceren. Veel van de projectresultaten komen terug in het dagelijks leven van iedereen. Novem voert het programma Milieu & Technologie uit in opdracht van de ministeries van VROM, EZ, OC&W en LNV.
Meer informatie: www.milieutechnologie.novem.nl

Het Praktijkfestival
Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM, Economische Zaken en Verkeer & Waterstaat.