Provincie Flevoland




College van GS Flevoland bezorgd om werkgelegenheid visserij Urk

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland spreekt zijn bezorgdheid uit over de werkgelegenheid in de visserijsector. De door biologen geadviseerde vangstbeperkingen zullen grote
sociaal-economische gevolgen hebben voor de gemeente Urk. Op 16 december 2003 zullen de lidstaten van de Europese Unie onderhandelen over de visvangstrechten voor 2004.

De huidige voorstellen van de Europese Commissie zullen desastreuse gevolgen hebben voor de Nederlandse noordzeevisserij. Gedeputeerde Staten van Flevoland vragen aan de minister van LNV om zich maximaal in te spannen om de negatieve gevolgen van dit beleid te compenseren.

De handel in vis en de visverwerkende industrie maken op dit moment al economisch zware tijden mee. De economische weerstand is tot een minimum gedaald en elke verdere beperking van de vangstrechten zal onherroepelijk leiden tot een sanering in deze sector. Zowel in de directe, maar ook in de indirecte werkgelegenheid zullen vele banen verloren gaan. De Kamer van Koophandel verwacht dat het alleen al in de visverwerkende industrie op Urk kan gaan om een verlies van zon 500 arbeidsplaatsen.

Wanneer de Europese Ministerraad het biologisch advies overneemt, betekent dit een afname van de aanvoer van tong en schol van 30 tot 40procent. Tong en schol vormen het merendeel van de grondstof in de visverwerkende industrie en groothandel op Urk. Daarom zijn de gevolgen voor Urk relatief groot.