Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

10-12-2003

"Nut reorganisatie Philips Heerlen obscuur"

Een forse reorganisatie overnight aankondigen, en dat zonder enige tekst en uitleg behalve dan de mededeling dat de productie wordt overgeplaatst naar het Verre Oosten. Dat gaat mij te ver. Zo neemt vakgroepbestuurder Arthur Bot van CNV Metaal en elektro stelling tegen de vanochtend aangekondigde reorganisatie van de Philips-vestiging in Heerlen. Daarbij gaan 66 arbeidsplaatsen verloren.

Philips MDS/EDT Heerlen produceert elektronische componenten voor onder meer lcd-televisies, telefoons en luidsprekers. Woensdagochtend kondigde de directie aan dat het huidige aantal van 339 arbeidsplaatsen in Heerlen in de loop van 2004 wordt gereduceerd naar 246. Deels via natuurlijk verloop, maar een ontslagronde voor 66 medewerkers is welhaast zeker.
Philips doet op het allerlaatste ogenblik deze mededelingen aan ons en aan de medewerkers. Bovendien wordt op geen enkele wijze, financieel nog bedrijfsfilosofisch, verantwoording afgelegd over het hoe en waarom van deze reorganisatie in Heerlen. Behoud van marktpositie is het eenregelige argument dat ten tonele wordt gevoerd. Mij lijkt het toe dat Heerlen simpelweg onderdeel is van de algehele afslankingsoperatie binnen Philips Nederland. En met een greep naar de Regeling Aanpassing Personele Bezetting een soort van Philips-sociaal-plan-op-de-plank wordt de kwestie even afgedaan. Daarmee treedt Philips buiten zijn boekje en wordt geweld gedaan aan alle fatsoensnormen jegens medewerkers en bonden.

Houten, 10 december 2003

Nadere inlichtingen:

Arthur Bot (vakgroepbestuurder):
046 - 420 28 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243