GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 10 december 2003 10:55
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hou spijbelaars uit de cel

(10 december 2003)

Het OM in Twente dreigt middels een experiment spijbelende scholieren met celstraf in een jeugdinrichting. GroenLinks wijst dat af. In een jeugdinrichting is de kans groot dat men leert om niet alleen van de school, maar ook van de samenleving te spijbelen. Bovendien laat de Leerplichtwet hechtenis voor minderjarige niet toe. In de bijgevoegde Kamervragen roept Marijke Vos het kabinet op te bevorderen dat dit Twentse OM-experiment wordt beëindigd.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Justitie en de minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen inzake celstraffen voor spijbelaars


1.Kent u het bericht dat het Openbaar Ministerie in Twente wil dat spijbelende scholieren in Twente een celstraf opgelegd krijgen?


2.Klopt het dat de Leerplichtwet hechtenis voor minderjarigen niet toelaat? Wat is de rechtstitel op basis waarvan het Openbaar Ministerie in Twente desondanks meent hechtenis te kunnen vorderen?


3.Staat de minister toe dat binnen het kader van een proefproject straffen worden gevorderd waar de wet niet in voorziet? Zo ja, waarom?


4.In hoeverre is het college van procureurs-generaal betrokken bij vorenbedoeld experiment?


5.Tot wanneer duurt het experiment? Aan de hand van welke criteria zal het experiment worden geëvalueerd?


6.Wat vindt u van het mogelijke voornemen dat het experiment landelijke navolging krijgt?


7.Bent u bereid het experiment onmiddellijk te beëindigen?

Den Haag, 10 december 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -