Gemeente Roosendaal



---

Openbare besluitenlijst 2 december '03

Antwoord raadsvraag ex artikel 37, lid 3, R.v.O. ter zake "schuilhut" in Visdonk

Het college heeft de beantwoording van deze raadsvraag vastgesteld. De volledige tekst hiervan treft u bijgaand aan. ( Beantwoording raadsvraag inzake Schuilhut in Visdonk)

Vervulling vacatures in de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen mevrouw V.M.C. Verhaegen en de heer L.B. Elsen te benoemen tot leden van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften, tevens klachtencommissie.

In de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften, tevens klachtencommissie, zijn 2 vacatures ontstaan.

De te benoemen kandidaten zijn op grond van onderstaande criteria geselecteerd.


1. de kandidaten dienen een specifieke kennis van de Algemene wet bestuursrecht te hebben;


2. de kandidaten dienen affiniteit te hebben met en kennis te hebben van een gemeentelijke organisatie en haar taken / werkvelden;


3. er wordt gestreefd naar spreiding van de belangstellingsvelden binnen de commissie.

Mevrouw mr. V.M.C. Verhaegen komt uit Vlissingen en is werkzaam bij Bureau Rechtshulp Zeeland.

De heer drs. L.B. Elsen komt uit Sint Oedenrode en is werkzaam als juridisch adviseur voor lokale overheden.

Antwoord raadsvraag ex art. 37, lid 3, R.v.O. ter zake integriteit

Het college heeft de beantwoording van deze raadsvraag vastgesteld. De volledige tekst hiervan treft u bijgaand aan. (Beantwoording raadsvraag inzake Integriteit)

Beschikking Wet milieubeheer KPN Telecom B.V., Melis Stokelaan 25, Roosendaal.

Naar aanleiding van de ontwerp-beschikking Wet milieubeheer van KPN Telecom BV zijn door het bedrijf Broadcast Partners en de heer A. Holtzer bedenkingen ingebracht. Deze bedenkingen hebben onder andere betrekking op de veldsterktenorm en een ontbrekende en (ver)slechte(rde) radio-ontvangst. De ingediende bedenkingen worden ongegrond verklaard, maar voorschrift 2.3 wordt voor alle duidelijkheid nog aangepast. Overlast ten aanzien van storingen in het etherverkeer worden voorkomen door het stellen van voorwaarden in de vergunning. In artikel 16 punt f worden regels gesteld krachtens het Frequentiebesluit waarvoor de minister van Economische Zaken het bevoegd gezag is.

Het college heeft derhalve besloten om de ingediende bedenkingen ongegrond te verklaren en aan KPN Telecom BV een geheel nieuwe vergunning ingevolge de Wet milieubeheer te verlenen voor een telecommunicatietoren en de ondertekening van de beschikking te mandateren aan de directeur van de RMD.

Jongerendebat "Marokkaanse jongeren in de Kroeven".

De organisatie Stichting Integraal Welzijn (SIW) heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een jongerendebat. Het jongerendebat richt zich op de problemen met Marokkaanse jongeren in buurthuis De Wieken. Het doel is om een bijdrage te leveren aan de oplossing van deze problemen. De kosten voor de uitvoering van dit debat zijn ¤ 6.654. Vanwege het interactieve en informatieve karakter van deze activiteit heeft het college besloten om de aanvraag te honoreren op basis van een tweetal voorwaarden. Aan het debat moeten minimaal 40 Marokkaanse jongeren en minimaal 20 Marokkaanse ouders actief deelnemen.

Advies van de cie voor bezwaar- en beroepschriften inzake besluit tot het vestigen van het voorkeursrecht voor percelen in het gebied SpoorHaven.

Er zijn bezwaarschriften ingediend tegen het besluit van het college van 7 mei 2003 en tegen het besluit van de raad van 26 juni 2003, waarbij gronden werden aangewezen in het gebied SpoorHaven waarop de artikelen 10-24, 26 en 27 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing. Deze bezwaarschriften zijn ongegrond verklaard.

Concept milieujaarverslag 2002

Ieder jaar biedt het college de gemeenteraad een milieujaarverslag aan. Dat is een wettelijke verplichting op grond van de Wet milieubeheer. Deze wettelijke verplichting houdt ook in dat gelijktijdig met de aanbieding aan de gemeenteraad het verslag aan de VROM-Inspectie wordt voorgelegd.

De gemeente Roosendaal heeft een concept milieujaarverslag 2002 opgesteld, welke door het college is vastgesteld. In dit verslag wordt melding gemaakt van de talrijke milieuaspecten die het afgelopen jaar aan de orde waren. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de VROM-Inspectie om het verslag zo breed mogelijk op te zetten. Het verslag is dan ook meer dan de wettelijke verplichting.

Het milieujaarverslag biedt goede aanknopingspunten voor het nieuwe milieubeleidsplan waaraan momenteel wordt gewerkt. Een belangrijk aanknopingspunt is de behoefte aan een betere borging van de externe integratie van het milieubeleid. De beleidsmatige consequenties van het jaarverslag zullen in een geactualiseerd milieubeleidsplan worden opgenomen.

Met minder MEER

Een duurzaam en integraal ontwikkelingsperspectief voor Spoor, Milieu en Stad.

Met minder MEER is een strategische beleidslijn die zich richt op het bereiken van een integrale oplossing voor spoor, milieu en stad in Roosendaal. 'Met minder MEER' brengt eindbeeld en tussenstappen van de Integrale Spooroplossing Roosendaal enerzijds en eindbeeld en fasering van SpoorHaven anderzijds, samen. Het zijn parallelle trajecten die gestroomlijnd zijn op het gebied van inhoud, financiering en fasering en planning. De weergegeven denkrichting past binnen de beleidskaders van provincie en rijk. Doelstelling is om met betrokken partijen in nader overleg te komen tot een gezamenlijke aanpak en te komen tot de inzet van de reeds gereserveerde BIRK-gelden (Budget Investering Ruimtelijke Kwaliteit).

Subsidiecontract 2004 Stichting Integraal Welzijn (SIW)

De totstandkoming van het SIW-contract 2004 kende, door uitvoering van de toezeggingen aan de gemeenteraad in november 2002, een intensiever en langer traject dan de andere contractsubsidies Cultuur en Maatschappij 2004. Derhalve wordt het contract later dan de totale subsidiebundel aangeboden.

Tijdens de contractbesprekingen voor 2004 met de SIW waren de twee hoofdvragen van de gemeente:


· Uitvoering geven aan invulling van de versteviging van de basisfuncties van de wijk- en buurthuizen, en


· Uitvoering geven aan de nota 'Aanzet beleidskader sociaal cultureel werk in Roosendaal'.

Het college heeft het subsidiecontract 2004 SIW, inclusief het 'Plan van Aanpak Maatschappelijke begeleiding nieuwkomers' vastgesteld en zal op 18 december enkele aanbevelingen naar de raad doen. Zo zal het college de raad voorstellen om de SIW voor de sociaal culturele activiteiten in het project 'Meer met sport' in 2003 alsn og een subsidie ad ¤ 50.000 te verstrekken en voor dezelfde activiteiten in dit project voor 2004 een subsidie van ¤ 52.500 te verstrekken. Voor de sportactiviteiten in het project 'Meer met sport' moet tot 1 juli 2004 een subsidie van ¤ 25.500 worden verstrekt. Sbr en SIW wordt opdragen vóór 1 mei 2004 uitsluitsel te geven over de overdracht van de sportactiviteiten in het project 'Meer met sport'.

Ook wordt voorgesteld het bedrag van ¤ 70.312 uit de reguliere subsidie te oormerken voor de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers. Voor de uitvoering van de uitgangs- en actiepunten uit het 'plan van aanpak maatschappelijke begeleiding' zal de projectsubsidie ad ¤ 50.775 beschikbaar gesteld moeten worden.

Wijziging in verordening en beleidslijn functionele kwaliteit uitgezet

De regering heeft in 2002 besloten om voor het primair en het voortgezet onderwijs extra middelen beschikbaar te stellen voor onderwijskundige vernieuwingen. Voor het primair onderwijs zal de gemeenteraad worden voorgesteld de beleidslijn 'Impuls functionele kwaliteit in het primair onderwijs gemeente Roosendaal' vast te stellen. De basis hierbij zal zijn, dat elke bestaande school voor primair onderwijs eenmalig in aanmerking komt voor de voorziening Impuls functionele kwaliteit. Dit houdt de mogelijkheid in van een inpandige verbouwing of een uitbreiding ten behoeve van het realiseren van ruimten voor onderwijskundige vernieuwingen. Voor nieuwbouw en toekomstige uitbreidingen aan gebouwen zijn nieuwe oppervlaktenormen bepaald. Voorwaarde is dat de gemeentelijke financiën toereikend moeten zijn.

Tevens zal de gemeenteraad worden voorgesteld de 'Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Roosendaal' te wijzigen, in verband met de implementatie van de onderwijskundige vernieuwingen binnen het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt voorgesteld de Verordening te wijzigen met betrekking tot een vereenvoudiging van de systematiek van de vaststelling van de bedragen voor eerste inrichting onderwijsleerpakket en meubilair in het speciaal onderwijs. Bovendien wordt de term nevenvestiging in het speciaal onderwijs geïntroduceerd in de Verordening.

De beleidslijn en het voorstel tot wijziging van de Verordening zijn inmiddels aan het LOF voorgelegd.