Ingezonden persbericht


Persbericht

Tot en met half februari is er op di.t/m za. tussen 14.00 u. en 17.00 u. bij Galerie Pictura, aan de Aijenseweg 16b te Aijen (gem. Bergen L.) een glaskunst expositie te bewonderen en wel van de kunstenaars Radek Stehlik, Jiri Sushy, Eduard Soukop, Antonie Jancovkova en Pavel Satrapa uit Tjechië en Ireneusz Kiziski uit Polen.

Bohémien New Style, hedendaagse Glas producties.
In de hedendaagse Tsjechische glasblazerijen waait een vernieuwende frisse wind, jonge designers ontwerpen met succes vaak verbluffende glasobjecten waarmee zij Internationaal de aandacht trekken.
Buitengewone eigentijdse kleurstellingen toegespitst op de moderne ontwikkelingen in de hedendaagse binnenhuis architectuur, zorgen ervoor dat er wereldwijd grote belangstelling is bij interieur designers, maar ook galerie`s zien nieuwe talenten welke zij op de voet volgen. Een van de nieuwe ontwikkelingen is dat glasblazerijen zich profileren met meerdere jonge ontwerpers in samenwerking met een of meerdere Internationaal befaamde glaskunstenaars waardoor zij zich niet langer op èèn bepaalde huisstijl vastleggen. Flexibiliteit is hier nu een gevleugeld woord, waardoor de vraag op de Internationale markt adequaat gevolgd kan worden.

Een stukje geschiedenis
Rond 1960 ontstond in Pilchuck USA een nieuwe beweging in vooral kleine heet glas studio`s, met name de ontwikkeling van de relatief gemakkelijk te bouwen kleine smelt oventjes voor glas, zorgden voor een doorbraak in de mogelijkheden van het werken als kunstenaar met glas als beeldend materiaal. Contacten met reeds van oudsher bestaande glaskunst centra`s in Italië en Tsjechië, waar enorme noodzakelijke technologische kennis van glasbewerkingen voorhanden was, hebben geleid tot het ontstaan van Internationale Glassymposiums.
In eerste instantie lagen de belangen bij de glasblazerijen zelf, die op zoek waren naar nieuwe moderne ontwerpers voor hun productie. Maar de ontwikkelingen welke overgewaaid waren naar andere landen gaven de symposiums een ander aanzien, doordat de kunstenaars thuis met hun kleine ovens veel experimenten uitvoerden, ontstonden gedurfde en grensverleggende kunstwerken in glas. Toen dit eenmaal op glas symposiums samen met ervaren meesterglasblazers werd geperfectioneerd, werden de nieuwe ontwikkelingen op professioneel niveau Internationaal doorgevoerd. Glas als beeldend materiaal was (opnieuw) de wereld van de beeldende kunsten binnen getreden nu sterker dan ooit, gesteund door de nieuwe technologische ontwikkelingen ontstonden schitterende unica`s , welke al snel opgenomen werden in collecties van musea en particuliere collectioneurs Steeds meer Internationale kunstenaars vonden elkaar in workshops en Symposiums in o.a. Corning USA, Murano Italië, Kanazawa Japan, Novy Bor CZ enz. Zij veroverden stormenderhand de kunst wereld, glaskunst is niet meer weg te denken van de Internationale kunstmarkt.

Info: 0485-341970